• In Alles
    • In Publicaties
    • In Organisaties
    • In Projecten

Programma Erfgoeddag 2017

Stip zondag 23 april 2017 alvast aan in je agenda, want dan is er weer de Erfgoeddag in en om Leuven. Je kan kiezen uit 39 activiteiten te beleven op verschillende locaties: van tentoonstellingen, rondleidingen, wandelingen en demonstraties tot een kinderparcours en een Doe-markt. Deze editie van Erfgoeddag staat in het teken van het thema 'Zorg'.

Gratis programmaboekjes
Je vindt het volledige programma hier online. Wil je een gedrukte versie van het programmaboekje? Vraag het gratis op via erfgoedcel@leuven.be of ga langs in de Bib Leuven of bij Toerisme Leuven.

Enkele highlights uit het programma:

Dat Leuven altijd al een 'zorg'stad is geweest, ontdek je op de oude stadscampus van Sint-Rafaël. Daar leiden de enthousiaste gidsen van Histaruz je rond langs verborgen plekken die de geschiedenis en gedrevenheid van de oorsprong van UZ Leuven onthullen. Fotografen zijn welkom op Erfgoeddag om dit UZ-verleden zo pakkend mogelijk in beeld te brengen en maken kans op een prijs.

- Of je wandelt met een gids van Leuven+ langs plekken die te maken hadden met de armenzorg

- Wist je dat ook het Vandalecollege en het Zwartzustersklooster een zorgverleden hebben? Je ontdekt het in de tentoonstellingen ter plaatse. In het Vandalecollege kan je trouwens ook proeven van wat met de 'armensoep' noemde.

-Hoe de Leuvense archieven permanent zorgen voor hun erfgoed, ontdek je in rondleidingen achter de schermen in het Rijksarchief, Stadsarchief, Universiteitsarchief en in het depot van KADOC II.

- Over de restauratie van beelden verneem je meer in het Heilig Hartinstituut in Heverlee. Hoe en waarom papieren documenten gerestaureerd worden, verneem je in het stadsarchief. Heb je zelf een heel bijzonder document dat een restauratie verdient? Leg het dan voor aan de restaurateur en wie weet, win jij een restauratie ter waarde van 400 euro.

- Het dansverleden van de vroegere Dancing Corso komt weer even tot leven. Ga op Erfgoeddag tussen 14 en 18 uur langs in kringwinkel SPIT en neem je dansschoenen mee.

- Op de site van Abdij van Park kan je terecht voor een doe-markt, rondleidingen, een expo bij Kerk in Nood of een tentoonstelling rond 20 jaar religieus erfgoed waarin de medewerkers van CRKC hun favoriete stuk toelichten.

- In de Universiteitsbibliotheek zijn er allerlei tentoonstellingen en rondleidingen gepland. Je kan uitzonderlijk de Grote Leeszaal en Bibliotheektoren gratis bezoeken. In de speelkamer van de universiteitsbeiaard kom je meer te weten over de voormalige 18de-eeuwse beiaard van de Parkabdij. OP bepaalde uren kan je er een live beiaardbespeling bijwonen.

Maar er is veel meer. Lees alles rustig na in het programmaboekje en bekijk zeker ook de
kind-en gezinsvriendelijke activiteiten in Leuven en wat er voor Erfgoeddag gebeurt in de buurgemeenten buiten Leuven.

Veel keuzeplezier en zorg dat je erbij bent op 23 april!

Downloads

Leuvens erfgoed, doe mee