SELECT imr.modulerelatedno, imr.itemno1 AS item FROM item_module_related AS imr
								   	WHERE imr.partno1 = 2
									AND imr.itemno2 = 34
									AND imr.partno2 = 23
Nieuw en Leuvens: Champagne Van Rode | Nieuws | Erfgoedcel Leuven
  • In Alles
    • In Publicaties
    • In Organisaties
    • In Projecten

Nieuw en Leuvens: Champagne Van Rode

5 november 2016

Na het gesmaakte blonde en bruine Klerkenbier lanceren de Vrienden van het Stadsarchief Leuven, SALSA! vzw, Champagne Van Rode. Het is de eerste in een reeks van zeven exclusieve champagnes die elk het verhaal van een van de Leuvense geslachten vertellen. De eerste champagne, die vanaf 5 november te koop is, is gewijd aan het geslacht Van Rode. Je kan vanaf nu naar hartelust Leuvense champagne bestellen én je steunt er bovendien het stadsarchief mee, want de opbrengst gaat naar de digitalisering van de krantencollectie.

De zeven Leuvense geslachten
De zeven geslachten van Leuven waren vooraanstaande families die door hun grondbezit in en buiten Leuven aanzien, rijkdom en macht hadden verworven. Ze vormden de kern van het Leuvense patriciaat en hadden tot in de 14e eeuw het monopolie over het bestuur van de stad. Volgens de ontstaanslegende ging het om zeven onderling verwante families, met de Leuvense graaf Bastijn als stamvader. 

Champagne Van Rode
De Vrienden van het Stadsarchief werken voor deze champagne samen met importeur La Cave aux Bulles uit Linter. De eerste champagne Van Rode is een assemblage van 40% Pinot Meunier, 40% Pinot Noir en 20% Chardonnay, gemaakt door het prestigieuze champagnehuis Etienne Oudart uit Brugny.
Tot het geslacht Van Rode werd vanaf de 16de eeuw ook een Leuvense familie Ouddaert gerekend. Of er een historische link is, valt niet te zeggen, maar vanaf nu zijn champagnehuis Etienne Oudart en de Leuvense geslachten met elkaar verbonden.

Ten voordele van de regionale krantencollecties
De opbrengst van de champagnes gaat integraal naar de digitalisering van de belangrijke historische krantencollecties. Het stadsarchief bewaart alle lokale en vele regionale kranten verschenen tussen 1773 en vandaag. Dit persarchief bevat een waaier aan informatie over de regio Leuven en geeft een weerspiegeling van de ideologische spanningen en politieke conflicten van toen. In zijn totaliteit gaat het om 168 titels die een periode bestrijken van bijna 200 jaar en waarvoor het stadsarchief Leuven in veel gevallen de enige bewaarplaats in België is. Met het project ‘de digitale Leuvense krantenkiosk’ wil het stadsarchief dit uniek erfgoed dat door verzuring bedreigd is, in zijn totaliteit digitaliseren en via een website gratis online toegankelijk maken voor alle Leuvenaars.

Exclusieve reeks
De champagnes van de Leuvense geslachten zullen allen verschijnen in gelimiteerde oplage van 252 flessen. Via hun etiket, de capsule en het bijbehorende boekje verwijzen ze naar het Leuvense geslacht in kwestie.
De champagne kost 35 euro per fles. Daarnaast kan je voor 5 euro ook een brochure kopen die je enerzijds meer vertelt over het geslacht waaraan de champagne is gewijd, en anderzijds toelichting geeft over de champagne. De champagne is verkrijgbaar bij het stadsarchief in Tweebronnen (elke werkdag tussen 9.00 en 18.00 uur) of kan besteld worden via info@lacaveauxbulles.com of 0491 34 21 56.

1/2
Leuvens erfgoed, doe mee