• In Alles
    • In Publicaties
    • In Organisaties
    • In Projecten

Derde ReuzeLeuven

Op zaterdag 20 mei 2017 vindt de derde editie van ReuzeLeuven plaats. Deze editie wordt nog grootser dan de vorige, want er lopen maar liefst 53 reuzen uit binnen- en buitenland mee in de stoet. Ook de Leuvense reuzen zijn van de partij en verwelkomen vier nieuwe Leuvense reuzen. Kom dus kijken naar de stoet tussen 13.45 uur en 17.30 uur in de Leuvense binnenstad!

De Mannen van 73 en de stad Leuven bundelden de krachten om de derde editie van ReuzeLeuven nog spectaculairder te maken dan de edities in 2013 en 2014. Op 20 mei 2017 zullen dan ook 53 reuzen uit binnen- en buitenland paraderen in de stoet die maar liefst 1,2 km lang zal zijn en meer dan 440 deelnemers zal tellen. Ook de grootste reus van Europa, Jan Turpijn II uit Nieuwpoort, is van de partij. Met zijn 10,40 m en 750 kg moet hij met een kraan opgesteld worden. Er zijn 24 dragers nodig om de reus te kunnen bewegen. Omdat Jan Turpijn II te zwaar is om de volledige stoet mee te stappen, zal hij op het Mgr. Ladeuzeplein blijven staan waar hij wel een korte rondgang zal maken. 

Vier nieuwe Leuvense reuzen met een verhaal
Tijdens deze ReuzeLeuven zullen maar liefst vier nieuwe Leuvense reuzen geboren worden. Buurtwerking Groot Redingenhof heeft naast reus Jan Van den Graetmolen, nu ook een tweede reuzin, prinses Nela klaar. Zij is half Europees, half Afrikaans en komt naar Leuven om te studeren. De buurtwerking ziet haar als een voorbeeld van diversiteit in universiteitsstad Leuven. 

Ook reus Da Tong en reuzin Iris symboliseren de diversiteit in de stad. De afdeling diversiteit en gelijke kansen van de stad Leuven nam deze nieuwe Leuvense reuzentweeling in beheer. De reuzen zijn zo gebouwd dat hun identiteit (en naam, geslacht, ...) kan aangepast worden naargelang de groep die er met de reus op uittrekt. Voor deze ReuzeLeuven nemen het Holebihuis Leuven, Nihao Leuven en Femma Naaisalon Leuven de tweeling onder hun hoede. 

De vierde nieuwe reus werd gemaakt door de buurtwerking van de Richard Valvekensstraat. Reus Jean Richard II verwijst naar de traditie van de straat om een straatburgemeester te benoemen die instaat voor de samenhorigheid van de bewoners. Richard komt van Richard Valvekens, burgemeester van Kessel-Lo (1904-1911). Jean II verwijst naar de huidige straatburgemeester Jean Minnoye. Ook het hoofd van de reus vertoont gelijkenissen met de 'echte' Jean.

Met deze vier nieuwe reuzen, telt Leuven samen met Fiere Margriet, Kobe Koeienschieter en Jan Van den Graetmolen nu zeven actieve reuzen. De in 2014 teruggevonden reus Hertog Jan moet nog gerestaureerd worden en een beheerder vinden voordat hij er terug mee op uit kan trekken.

Parcours & danswedstrijd
De stoet van ReuzeLeuven trekt door de stad vanaf 13.45 uur en start op de hoek van de Frederik Lintsstraat en de Andreas Vesaliusstraat. De stoet eindigt op het Mgr. Ladeuzeplein rond 15.30 uur. Daarna kan je nog een show van de Pynnock Ridders Horst en de plechtige viering van de nieuwe Leuvense reuzen meepikken. Ter afsluiting kan je de danswedstrijd bijwonen waarbij een jury beslist welke van de 53 reuzen de mooiste danspassen kan neerzetten. 

Programmaboekjes vind je in de Bib Leuven, het stadkantoor en bij Toerisme Leuven. Of vraag een exemplaar op via erfgoedcel@leuven.be. De online versie kan je hier downloaden.

Downloads

Info
Naam
ReuzeLeuven
Datum
20 mei 2017
Locatie
Binnenstad Leuven
Uur
13u45-17u30
Website
www.reuzeleuven.be
1/13
Naam
ReuzeLeuven
Datum
20 mei 2017
Locatie
Binnenstad Leuven
Uur
13u45-17u30
Bekijk downloads Meer info
Bezoek de website
Leuvens erfgoed, doe mee