Ambachtelijk programmeren van de beiaardautomaat in de Sint-Pieterskerk
21 - 23 september

Bezoek stadsbeiaard tijdens versteek

Voor het Dieric Bouts Festival plaatst stadsbeiaardier Eddy Mariën muziek uit de tijd van Bouts op de speeltrommel van de stadsbeiaard in de Sint-Pieterskerk. Een bijzondere gebeurtenis want de melodietjes die je elk kwartier hoort, zijn al bijna 15 jaar ongewijzigd! Tijdens een exclusieve rondleiding beklim je de Sint-Pieterstoren en maak je dit uniek moment live mee. Boek snel je tickets, want de plaatsen zijn beperkt.

Versteek of programmatie van de beiaardautomaat

Elk kwartier speelt de stadsbeiaard in de toren van de Sint-Pieterskerk automatisch een korte melodie. De kwartiermelodietjes zijn geprogrammeerd op de beiaardautomaat. De automaat van de stadsbeiaard is een reusachtige muziekdoos met maar liefst 14.760 gaten. Je kan er melodieën op programmeren door ijzeren pinnen van verschillende maten in de juiste gaten te steken en vervolgens vast te schroeven. Dat ambachtelijk werk wordt de 'versteek' van de speeltrommel genoemd en duurt maar liefst drie dagen. ICT-werk avant la lettre!

Muziek uit de tijd van Bouts

De melodieën die de stadsbeiaard vanaf 23 september speelt, waren gekend in het 15de eeuwse Leuven. Mogelijk heeft Dieric Bouts deze muziek gehoord toen hij zelf in Leuven woonde en werkte. De muziek werd geselecteerd door muziekwetenschapper Gilbert Huybens.

 • Uur: Gaude redempta plebs (Guillaume Dufay; gezongen door het kapittel van Sint-Pieter op de eerste zondag van september)
 • Eerste kwartier: Te Loven in die goide stat (anoniem, ca. 1471)
 • Half uur: Fiere Margriet (anoniem, vermoedelijk 15de eeuw)
 • Derde kwartier: Het viel op Sint Peters nacht (anoniem, vermoedelijk 14de eeuw)

Beklim de Sint-Pieterstoren

Je kan de versteek live meemaken tijdens een rondleiding. Je beklimt de Sint-Pieterstoren met een gids. Onderweg naar de beiaardautomaat geniet je bovendien van een panoramisch uitzicht op het stadhuis en de Grote Markt.

De Sint-Pieterstoren is op andere momenten niet toegankelijk. Om veiligheidsredenen moet je minstens 12 jaar zijn om deel te nemen. Zorg voor een goede fysieke conditie en stevig schoeisel. De klim naar boven telt 200 treden, inclusief smalle en lage doorgangen.

Praktische info en tickets

 • Wanneer: donderdag 21 september, vrijdag 22 september en zaterdag 23 september 2023
 • Hoe laat: De rondleidingen starten telkens om 14, 15 en 16 uur.
 • Waar: De rondleiding start aan de ingang van de Sint-Pieterskerk op de Grote Markt.
 • Prijs: 12 euro
 • Tickets: te koop bij Visit Leuven.
  • Let op: Max. 15 deelnemers per rondleiding. Wees er op tijd bij!

In samenwerking met de beiaardcurator, de stadsbeiaardier, KUNST Leuven, Leuven+ en Visit Leuven
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.