Leuven schenkt decorstukken aan Kortrijk
19 mei 2020
Leuven schenkt 13 decorstukken aan Kortijk. Het gaat om de meest waardevolle restanten van de vroegere uitgebreide theaterdecorcollectie van de Leuvense stadsschouwburg. Het zijn stukken van de hand van Joseph Denis die in de jaren '20 en '30 vele theaterdecors schilderde.
Beschilderde theaterdecors
Tot in de eerste helft van de 20ste eeuw kwamen houten beschilderde theaterdecors nog veel voor in schouwburgen. Later raakten ze uit de mode en werden ze massaal afgestoten en vernietigd. Ook in Leuven werd bij de verbouwing van de schouwburg in 1994 het merendeel van de theaterdecors uit de jaren '30 vernietigd.
Enkele decorstukken, allemaal van de hand van Joseph Denis, bleven echter bewaard in de magazijnen van de stad Leuven. Denis (Antwerpen, 1880- na 1939) was als leerling van Albert Dubosq, een meester in het creëren van illusies op een theaterdoek en tevens hofschilder. Hij maakte opera- en toneeldecors voor verschillende schouwburgen, waaronder ook de Leuvense.
In 2017 werd de collectie decorstukken beschreven in de publicatie van het stadsarchief "Bewogen geschiedenis van een tempel vol schoonheid. 150 jaar Leuvense schouwburg". Ze werden ook aan het grote publiek getoond via de Erfgoedapp bij de expo '150 jaar Schouwburg'.
De waarde van de decorstukken onderzocht
In 2019 startte de erfgoedcel in samenwerking met CEMPER, het landelijke expertisecentrum voor muziek- en podiumerfgoed, een waarderingstraject op om de erfgoedwaarde van de decors van Denis vast te stellen. Hieruit bleek hun nog belangrijke artistieke en cultuurhistorische waarde. De dertien decorstukken, waarvan acht bosstukken die één geheel vormen, kwamen er als meest waardevol uit.
Schenking en bewaring
Aangezien de stukken best aansluiten op een grotere geheel en bewaard moeten worden in een speciaal depot, nam de stad Leuven contact op met Kortrijk. Zij is niet alleen eigenaar van de ruime decorcollectie van Dubosq-Denis, maar heeft met zijn erfgoeddepot Trezoor een speciale ruimte voor het bewaren van theaterdecors. De Leuvense collectie kan er dus in ideale omstandigheden bewaard blijven.