Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

75 jaar Bevrijding

In september 2019, exact 75 jaar na de bevrijding, herdenken we het verhaal van de stad tijdens WO II. Van 6 tot 30 september loopt een kleine openluchtexpo op de Grote Markt met foto’s uit het stadsarchief.

Op 4 september 1944 reden de eerste geallieerde pantservoertuigen Leuven binnen. Het gros van de Duitse troepen was dagen ervoor weggevlucht, maar toch werd Leuven niet zonder slag of stoot bevrijd. Zowel verzetsstrijders als Britse troepen moesten manu militari Leuven ontzetten. Bij het veroveren van de Grote Markt vond de zwaarste confrontatie plaats. Bij de gevechten vielen achtentwintig doden: acht burgers, vijftien Duitse soldaten en vijf Britse soldaten.
Eens de strijd gestreden, was de vreugde groot. Mensen kwamen massaal op straat en verwelkomden de geallieerden met open armen, bloemen en kussen. Zeker toen de bejubelde generaal Montgomery de tijd nam om de Leuvenaars te woord te staan.

Augmented reality met De Slag om Leuven app

De expo bevat ook 2 augmented reality-beelden. Download (gratis) de Slag om Leuven-app in de App Store of Google Play Store en zie hoe een aantal foto’s op de expo tot leven komt.

Tip: ga in Cinema ZED ook kijken naar de documentaire De Slag om Leuven, lees meer.

Info
Naam
75 jaar Bevrijding
Datum
Van 6 tot en met 30 september 2019
Locatie
Grote Markt
1/5
tentoonstelling
Naam
75 jaar Bevrijding
Datum
Van 6 tot en met 30 september 2019
Locatie
Grote Markt
Meer info
Terug naar boven