Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

De Slag om Leuven educatief

Wil je graag met je leerlingen werken rond WO II in Leuven? Vraag dan het lespakket bij de docu De Slag om Leuven aan.
De film vertelt het verhaal van de stad tijdens de oorlog en de bevrijding. Zowel voor het lager onderwijs als het secundair onderwijs ontwikkelden we een lespakket. Aan de hand van speciaal ontworpen leskaarten en geselecteerde fragmenten kan je met je klas aan de slag.

De Slag om Leuven

Op 4 september, exact 75 jaar na de bevrijding van Leuven, gaat De Slag om Leuven in première. De film vertelt het verhaal van WO II vanuit Leuvens perspectief en verweeft het verhaal van de stad met gebeurtenissen op (inter)nationaal niveau en laat zo alle relevante thema’s aan bod komen: geopolitieke en militaire strategie, oorlogsschade, hongersnood, totalitarisme, repressie, collaboratie en verzet, jodenvervolging, vluchtelingen, bevrijding. De film is volledig opgebouwd uit archiefbeelden uit binnen- en buitenland. Een voice-over, door zanger Daan, zorgt voor de nodige duiding bij de beelden.  

Digitale lespakketten

Zowel voor de derde graad lager onderwijs als de derde graad secundair onderwijs kan je een lespakket aanvragen bestaande uit 6 leskaarten. Aan de hand van deze leskaarten kan je zelf kiezen met welke thema's je leerlingen aan de slag gaan: De slag om Leuven, vluchtelingen, vernieling van erfgoed, leven in de stad, verzet en de bevrijding. 

- Lager onderwijs (derde graad) 

Leerlingen uit het lager onderwijs verwerken de thema's uit de film op een actieve en creatieve manier. Ze leren het oorlogsverleden uit hun omgeving in kaart brengen en trachten zich in te leven in de situatie in Leuven tijdens WO II. 

- Secundair onderwijs (derde graad)

Voor het secundair onderwijs ligt de nadruk op kritisch en historisch denken. Aan de hand van de leskaarten gaan je leerlingen dieper in op thema's als: vluchtelingen, vernieling van erfgoed, het leven tijdens de oorlog, 75 jaar geleden en vandaag. Ze leren ook kritisch kijken naar het medium film. 

Praktisch

Je kan het lespakket onderaan deze pagina downloaden.

De DVD met de documentaire kan je gratis opvragen bij de Erfgoedcel Leuven via de bestelknop op deze pagina.

De dvd is ook te koop via de Leuvense boekhandels en daltonshop.be

Downloads

Info
Terug naar boven