Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Educatief lessenpakket bij dvd ‘Leuven Autovol & Autovrij’ laat leerlingen nadenken over autovol of autovrij stadscentrum. Mobiel 21 en Erfgoedcel Leuven ontwikkelden digitale lesfiches zowel voor de lagere school als voor het middelbaar onderwijs. Leuvense scholen kunnen de dvd en de lesfiches gratis opvragen bij de erfgoedcel.

De documentaire ‘Leuven autovol & autovrij’ van Fonk vzw toont hoe Leuven evolueerde van een rustige plek waar het leven zich op straat afspeelde naar een onleefbare door autoverkeer verstikte stad. Vandaag is Leuven voorloper van het autovrij of autoluw maken van het centrum. Naast een uniek beeldverhaal biedt de film ook een historische dimensie aan de razend actuele discussie over stedelijke mobiliteit en over de plaats van de auto in de stad. De Erfgoedcel Leuven en Mobiel 21 ontwikkelden educatieve fiches om in de klas rond de film te werken. 

Educatieve lesfiches voor lager en secundair onderwijs

Kinderen uit de lagere school kunnen aan de slag met plattegronden, kalkpapier en tekeningen. Wat vinden zij een aangename schoolomgeving? Welke historische gebouwen moeten er zeker in het stadscentrum blijven? Hoe ervaren ze auto's in de binnenstad? Was het vroeger allemaal beter?

In het secundair onderwijs zal er vooral via een rollenspel over het thema nagedacht worden. Welke voordelen hebben inwoners bij een autovrij centrum en blijven handelaars hun inkomsten behouden? En wat beslist de burgemeester? Bij iedere doelgroep horen bepaalde agenda’s. De leerlingen zoeken zelf uit tot welk compromis ze kunnen komen.

Het educatief pakket werd officieel voorgesteld op woensdag 18 november 2015 van in  Paridaens Leuven (Janseniusstraat 2, 3000 Leuven). Deze  stadsschool is nauw betrokken bij de problematiek en vindt het belangrijk dat de leerlingen hierover bewust en participatief meedenken. Schepenen Mohamed Ridouani en Denise Vandevoort bogen zich samen met de kinderen van Paridaens voor de allereerste keer over al deze vragen.

Praktisch

Je kan de lespakketten onderaan deze pagina downloaden.

De DVD is helaas niet meer beschikbaar bji de erfgoedcel. Je kan de DVD wel nog uitlenen bij de Bib Leuven, kopen (6 euro) of huren (4 euro) bij Daltonshop.

Downloads

Info
Prijs
6 euro
Te koop
www.daltonshop.be
Jaar
2015
Partners
Erfgoedcel Leuven, Mobiel 21, Fonk vzw
Type
Educatieve lesfiches
1/17
educatief pakket
Prijs
6 euro
Te koop
www.daltonshop.be
Jaar
2015
Bekijk downloads Meer info
Terug naar boven