Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Alamire Foundation

Zeggen dat Vlaanderen een rijke muziektraditie heeft, is een open deur intrappen. In de 15de en 16de eeuw behoorden de Vlaamse polyfonisten tot de Europese top. De Alamire Foundation koestert dat muzikale erfgoed voor onderzoekers, musici en gepassioneerde luisteraars.

Internationaal centrum voor de studie van de muziek in de Lage Landen
Haar naam verwijst naar de muziekkopiist en ondernemer Petrus Alamire, een pseudoniem van Petrus Imhoff (ca. 1470-1536). Dankzij o.a. zijn prachtig verluchte handschriften verspreidde de Vlaamse polyfonie zich over heel Europa.

Als internationaal studiecentrum stelt Alamire Foundation zich tot doel wetenschappelijk en praktijkonderzoek te stimuleren, te coördineren en uit te voeren. Daarbij concentreert zij zich op de muziek en het muziekleven in de Nederlanden van de middeleeuwen tot 1800. Bijzondere aandacht gaat uit naar het in kaart brengen en ter beschikking stellen van onbekend of onontgonnen materiaal. Met inzet van state-of-the-art methodes, onder meer op het vlak van digitalisering, wordt dit muzikaal erfgoed geconserveerd, bestudeerd en gevaloriseerd. De muziek, in handschrift of druk, wordt ontsloten door publicaties en via innoverende digitale databanken.

De wetenschappelijke discussies en conclusies vinden hun weg naar monografieën en vaktijdschriften. Samenwerking en contacten met de academische en de uitvoerderswereld, erfgoedinstellingen en de culturele sector resulteren in internationale conferenties, muzieklabo's, festivals, concerten, tentoonstellingen en multimedia-applicaties.

Neem zeker ook een kijkje op www.idemdatabase.org. De 'Integrated Database for Early Music (IDEM)' is een interdisciplinaire, meervoudige databank voor de ontsluiting van muziekhandschriften en gedrukte boeken die aansluiten bij het onderzoek en de activiteiten van de Alamire Foundation.

Info
Naam
Alamire Foundation
Adres
Abdij van Park 1 3001 Leuven
Tel
016 32 87 50
E-mail
contact@alamirefoundation.org
Facebook
www.facebook.com/AlamireFoundation
Website
www.alamirefoundation.org
1/3
onderzoekscentrum
Naam
Alamire Foundation
Adres
Abdij van Park 1 3001 Leuven
Tel
016 32 87 50
E-mail
Facebook
Meer info
Bezoek de website
Terug naar boven