Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Allez, Allez! Koers in Leuven

Naar aanleiding van het WK Wielrennen maak je kennis met het rijke Leuvense wielerverleden in de openluchtexpo Allez, Allez! Koers in Leuven. Via historisch onderzoek, persoonlijke verhalen en opvallende foto’s komen Leuvense coureurs, koersen en clubs van de voorbije 140 jaar weer tot leven op de site van de Velodroom. Laat je verrassen door meer dan 50 wielerverhalen en ontdek via de QR-codes de sportieve commentaar van niemand minder dan Michel Wuyts. 

Wist je bijvoorbeeld dat Leuven ooit drie velodromen had? Dat ook Wilsele haar profkoers had? Dat ze in Heverlee al 75 jaar veldrijden? Dat een Leuvenaar ooit de Vuelta won of welk bier zijn eigen profploeg had? Laat je verrassen door de verhalen in woord en beeld.

Gedeelde passie
Aan deze tentoonstelling werkten verschillende Leuvense wielerliefhebbers mee. Ze hielpen bij het onderzoek, schreven mee aan de teksten en selecteerden samen het (beeld)materiaal. Een van hen is Nan van Zutphen: hier lees je zijn verhaal.
Andere Leuvenaars deelden dia’s, foto’s of tijdschriften. Coureurs van vroeger en nu, wielerclubs en liefhebbers vertelden (hun) verhalen. Ook partners als KOERS. Museum van de Wielersport, Sportimonium en Stadsarchief Leuven werkten mee aan het onderzoek en zorgden voor mooie beelden. Kortom, voor deze expo trapte een groot peloton met een gedeelde passie naar de meet.

Extra's in de stad
Bovenop de expo lanceren we een reeks affiches met symbolische portretten. Negen Leuvense wielerfanaten tonen op de affiche trots hun persoonlijk wielererfgoed: een object dat hun koersverhaal vertelt en hen zeer nauw aan het hart ligt. Van Hugo Dehaes met zijn overwinningsschaal, wielermotard Jos Dewit met zijn motohelm tot Marie-Jo Van Dyck met het portret van vader Ward Van Dijck. Je vindt de affiches verspreid in de stad of je ziet ze via de QR-codes in de expo.
Als kers op de taart vind je vanaf nu een infopaneel op de 3 locaties waar ooit een velodroom stond: Park Michotte (aan de ingang van de Platte Lostraat), op de Philipssite en in de Kardinaal Mercierlaan (aan de ingang van OHL).

Levende geschiedenis
Allez, Allez! Koers in Leuven beperkt zich tot het profwielrennen. Uiteraard is het verhaal van wielrennen in Leuven veel ruimer en groeit het ook steeds verder. Daarom is deze expo is niet de finish.
Heb je zelf nog een verhaal, foto’s of ander wielererfgoed in je bezit? Laat het zeker weten aan de Erfgoedcel via erfgoedcel@leuven.be. Zo schrijven we verder geschiedenis en kijken we uit naar 200 jaar wielrennen in Leuven.

Wie zich nog verder in de wielergeschiedenis wil verdiepen, kan vanaf eind augustus het nieuwe Salsa!-cahier kopen in het Stadsarchief Leuven.

Praktische info
Je kan de openluchtexpo elke dag gratis bezoeken aan de Velodroom in de Brusselsestraat. 
De site wordt ’s avonds niet afgesloten en is deels verlicht. Je bezoekt de expo best bij daglicht zodat alles goed lees- en scanbaar is.

Info
Naam
Allez, Allez! Koers in Leuven
Datum
12 juli 2021 - 30 juni 2022
Locatie
Velodroom Leuven, Brusselsestraat
Uur
doorlopend, openluchtexpo
Prijs
gratis
Partners
Erfgoedcel Leuven, Tofsport Leuven, stad Leuven, Leuvense wielerliefhebbers en wielerclubs
Website
www.leuven.be/koersinleuven
Type
openluchtexpo
1/7
tentoonstelling
Naam
Allez, Allez! Koers in Leuven
Datum
12 juli 2021 - 30 juni 2022
Locatie
Velodroom Leuven, Brusselsestraat
Uur
doorlopend, openluchtexpo
Prijs
gratis
Meer info
Bezoek de website
Terug naar boven