SELECT imr.modulerelatedno, imr.itemno1 AS item FROM item_module_related AS imr
								   	WHERE imr.partno1 = 2
									AND imr.itemno2 = 100
									AND imr.partno2 = 23
Bevrijdingsbal en expo | Nieuws | Erfgoedcel Leuven

Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Bevrijdingsbal en expo

22 augustus 2019

In september 2019, exact 75 jaar na de bevrijding, herdenken we het verhaal van de stad tijdens WO II. Op 6 september start de openluchtexpo met foto’s uit het stadsarchief en kan je komen mee dansen op het ‘bevrijdingsbal’ op de Grote Markt.

Op 4 september 1944 reden de eerste geallieerde pantservoertuigen Leuven binnen. Het gros van de Duitse troepen was dagen ervoor weggevlucht, maar toch werd Leuven niet zonder slag of stoot bevrijd. Zowel verzetsstrijders als Britse troepen moesten manu militari Leuven ontzetten. Bij het veroveren van de Grote Markt vond de zwaarste confrontatie plaats. Bij de gevechten vielen achtentwintig doden: acht burgers, vijftien Duitse soldaten en vijf Britse soldaten.
Eens de strijd gestreden, was de vreugde groot. Mensen kwamen massaal op straat en verwelkomden de geallieerden met open armen, bloemen en kussen. Zeker toen de bejubelde generaal Montgomery de tijd nam om de Leuvenaars te woord te staan.

Bevrijdingsbal- en expo
De bevrijding van Leuven wordt herdacht op vrijdag 6 september met een groot feest op de Grote Markt. Om 19 uur opent de kleine openluchttentoonstelling. Aan de hand van foto's uit het stadsarchief toont ze de verschillende fases van de oorlog en de bevrijding.

Vanaf 20 uur nodigt Radio Modern je uit om te dansen op de tonen van muziek uit de jaren ’40 en ’50. Hou je danskaartje bij. Wie zich verkleedt in de stijl van toen, heeft een streepje voor en maakt kans op een mooie prijs.

De expo bevat ook 2 augmented reality-beelden. Download (gratis) de Slag om Leuven-app in de App Store of Google Play Store en zie hoe een aantal foto’s op de expo tot leven komt.

Tip: ga in Cinema ZED ook kijken naar de documentaire De Slag om Leuven, lees meer.

1/5
Datum
6 september (expo tot 30 september)
Locatie
Grote Markt
Uur
19 uur
Meer info
Terug naar boven