SELECT imr.modulerelatedno, imr.itemno1 AS item FROM item_module_related AS imr
								   	WHERE imr.partno1 = 2
									AND imr.itemno2 = 203
									AND imr.partno2 = 23
Bijzonder bodemprofiel ontdekt van 15.000 jaar oud | Nieuws | Erfgoedcel Leuven

Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Bijzonder bodemprofiel ontdekt van 15.000 jaar oud

30 mei 2022

Terug naar het vroegste begin: voor Leuven Leuven was...

Tijdens de opgravingingen in het kader van de nieuwe stadswijk Burenberg in de buurt van de Kaboutermansstraat werd een intact begraven bodemprofiel van een zogenaamde ‘albeluvisol’, op 4 meter diepte, aangetroffen.

In het binnengebied tussen de Brusselsestraat, Goudsbloemstraat, Kaboutermansstraat en Muurkruidstraat plant projectpontwikkelaar ION de nieuwe stadswijk. Voorafgaandelijk archeologisch onderzoek legde al verschillende interessante middeleeuwse en recentere sporen bloot, artefacten van jager-verzamelaars uit de steentijd en aardewerk uit de metaaltijden en de Romeinse tijd. Maar de meest opmerkelijke ontdekking was het intacte bodemprofiel van een zogenaamde ‘albeluvisol’, op 4 meter diepte.

Dat soort bodems komen vooral voor in een vlak tot licht glooiend landschap, onder een naald- of gemengd bos, in een boreaal of gematigd klimaat met koude winters en korte koele zomers. De ontwikkeling van het Leuvense profiel zoals aangetroffen in de opgraving brengt ons meer dan 15.000 jaar terug in de tijd. Het bodemprofiel dateert uit de overgang tussen de huidige tussenijstijd, het Holoceen, en de vorige en laatste ijstijd, het Weichseliaan.

Gegevens uit eerdere opgravingen leren ons dat zulke bodems in Vlaanderen vanaf de Romeinse periode beetje bij beetje verdwijnen. Landbouwers gingen dan ùet betere werktuigen dieper ploegen en ze bemestten de ondergrond met kalk. Zo mengden de grondlagen zich meer en verdwenen gelaagde bodemprofielen.

Dat net op deze op deze plek - in de Leuvense binnenstad - een dergelijke bodem bewaard is, is uitzonderlijk. Het vrij leggen van het bodemprofiel tijdens de opgraving zorgt zo voor een unieke inkijk in de oudste geschiedenis van Leuven en het rondom liggende landschap.

meer info

Terug naar boven