Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Boekensteun: red Hawaiiaans muziekhandschrift

In de Leuvense Damiaancollectie van de paters Picpussen werd een uniek Hawaiiaans muziekhandschrift ontdekt, opgerold in een band met gevlochten padanusbladeren. Wellicht zong Damiaan hieruit met de melaatsen op Molokaï. De geschiedenis van dat handschrift moest verder worden onderzocht. Maar het handschrift was bijzonder kwetsbaar en moest zo snel mogelijk gerestaureerd worden. Via het crowdfundingsplatform www.boekensteun.be riep Damiaan Vandaag iedereen op om het handschrift te helpen redden om zo de muziek samen opnieuw te laten klinken! En deze oproep werkte, zo bleek nadien.

Het handschrift met Latijnse en Hawaiiaanse religieuze liederen gunt ons een uitzonderlijke blik op hoe er in de negentiende eeuw muziek gemaakt werd binnen de katholieke missie op Hawaii en Molokaï. Een rondvraag bij musea en archieven op Hawaii leert dat daar geen vergelijkbaar muziekhandschrift bewaard bleef. De geschiedenis van dit handschrift moet verder worden onderzocht, maar vermoedelijk was het op de Hawaii-eilanden in gebruik als  koorboek tijdens de liturgie en als didactisch hulpmiddel om Latijnse en Hawaiiaanse religieuze liederen aan te leren.

Het handschrift werd gevonden in zeer slechte staat. Een deskundige restauratie drong zich op. Bovendien zou het muziekhandschrift het best tot zijn recht komen als de muziek opnieuw zou klinken. Daarom plande Damiaan Vandaag in samenwerking met verschillende partners ook een muzikale opvoering.

Voor die restauratie en muzikale opvoering riep Damiaan via crowdfunding op tot extra steun. Via het platform Boekensteun.be van de Vlaamse erfgoedbibliotheek, en een campagnefilmpje met stadssopraan Noémie Schellens werd actie gevoerd om het handschrift mee nieuw leven te helpen inblazen en de muziek opnieuw te laten klinken.

Binnen de twee maand werd het gehoopte bedrag van 5350 euro bereikt. Nog een maand later stond de teller op 7200 euro dankzij meer dan 100 donateurs. Naast de deskundige conservatie- en restauratiebehandeling door Myriam Van Herck, kon het extra ingezamelde geld besteed worden aan de digitalisering en ontsluiting van het handschrift, de professionele opnames van het geplande concert en het verdere wetenschappelijke onderzoek van het handschrift.

 

Info
Datum
Van 8 april tot 8 juli 2014
Partners
Damiaan Vandaag in samenwerking met Vlaamse Erfgoedbibliotheek, KADOC, Resonant, Erfgoedcel Leuven, koor Camerata Aetas Nova en stadssopraan Noémie Schellens
Website
www.boekensteun.be
1/4
crowdfunding
Datum
Van 8 april tot 8 juli 2014
Meer info
Bezoek de website
Terug naar boven