SELECT imr.modulerelatedno, imr.itemno1 AS item FROM item_module_related AS imr
								   	WHERE imr.partno1 = 2
									AND imr.itemno2 = 32
									AND imr.partno2 = 23
Bottelarijsite geeft geheimen van Klein Begijnhof prijs | Nieuws | Erfgoedcel Leuven
  • In Alles
    • In Publicaties
    • In Organisaties
    • In Projecten

Bottelarijsite geeft geheimen van Klein Begijnhof prijs

9 oktober 2016

Een groep onderzoekers heeft enkele interessante archeologische vondsten gedaan op de site van de voormalige bottelarij van Stella Artois, gelegen tussen de Sluisstraat, Mechelsestraat en het Klein Begijnhof. Ze vonden er restanten van de 17e-eeuwse begijnhofkerk en infirmerie, maar ook skeletten en aardewerk. Op zondag 9 oktober, van 13 tot 17 uur heb je de kans om deze vondsten van dichtbij te bekijken, daar zorgen de stad, ViRiX en Studiebureau Archeologie voor.

Bouwheer ViRiX startte enkele jaren geleden met de bouw van een nieuw woonerf met 56 eengezinswoningen en 28 appartementen op de voormalige Bottelarijsite van Stella Artois, de plaats waar vroeger de flesjes bier gebotteld werden. De fabrieksgebouwen werden afgebroken, om plaats te ruimen voor woningen.

De opgravingen gingen op 5 september 2016 van start onder leiding van Studiebureau Archeologie. Meteen kwamen interessante vondsten aan het licht: de fundamenten van de 17e-eeuwse Begijnhofkerk en infirmerie, verschillende skeletten van begijnen binnen en buiten de kerkmuren en ander archeologisch materiaal zoals glas en aardewerk.

Momenteel worden alle vondsten zorgvuldig geregistreerd en gefotografeerd. Nadien zal het archeologisch bureau het materiaal onderzoeken en dateren. Een fysisch antropoloog zal de verschillende skeletten onderzoeken op geslacht, ouderdom en mogelijke doodsoorzaak.

Klein Begijnhof
De vondst was te verwachten. De locatie komt immers overeen met de historische kern van het Klein Begijnhof. Volgens archiefmateriaal stond er in de 13e eeuw een kapel en een infirmerie voor oude Begijnen. In de 17e eeuw, het piekmoment van het Klein Begijnhof, werden op dezelfde plaats een nieuwe infirmerie en de Sint-Catharinakerk gebouwd. Het Klein Begijnhof telde toen naar schatting negentig begijnen.
Aangezien de geschiedenis van het Klein Begijnhof veel verder teruggaat, verwachten onderzoekers onder de funderingen van de 17e-eewse kerk nog oudere vondsten. Dat zou zeer interessant zijn, omdat over de vroegste periode van het Klein Begijnhof weinig geweten is.

Ontdek de opgraving
“Vandaag zijn er al heel wat nieuwsgierigen die door de kijkgaten in de omheining komen kijken naar de opgravingen”, zegt schepen van monumentenzorg Dirk Vansina. Op zondag 9 oktober van 13 tot 17 uur hebben Leuvenaars de kans om deze vondsten van dichtbij te bekijken, daar zorgen de stad Leuven, ViRiX en Studiebureau archeologie samen voor. Eeen gids begeleidt groepjes van 20 personen. Vertrektpunt is het Klein Begijnhof.

Meer info

1/1
E-mail
Tel
016 27 24 13
Meer info
Leuvens erfgoed, doe mee