SELECT imr.modulerelatedno, imr.itemno1 AS item FROM item_module_related AS imr
								   	WHERE imr.partno1 = 2
									AND imr.itemno2 = 222
									AND imr.partno2 = 23
Burgerwetenschappers gezocht | Nieuws | Erfgoedcel Leuven

Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Burgerwetenschappers gezocht

5 december 2022

De KU Leuven zoekt helpende handen om de mineralencollectie beter toegankelijk te maken. Jij kan jouw steentje bijdragen door etiketten te transcriberen via het crowdsourcingplatform DoeDat.

Mineralencollectie
De mineralencollectie van het Departement Aard- en Omgevingswetenschappen van KU Leuven bestaat uit ca. 5000 mineralen, afkomstig van over de hele wereld. Het grootste deel van de collectie kwam in de jaren 1920 en 1930 van de 20ste eeuw tot stand. De oorsprong van de collectie is terug te voeren tot het Kabinet voor Mineralogie van de voormalige Leuvense Rijksuniversiteit. De collectie is van groot wetenschappelijk belang omdat ze onder andere een aantal zeldzame mineralen uit Centraal-Afrika bevat. Tegelijk weerspiegelt ze de rijke en soms turbulente geschiedenis van de Leuvense universiteit.

Help mee
Elk mineraal werd gefotografeerd met het bijhorend etiket. Deze etiketten bevatten een schat aan informatie: Naast de wetenschappelijke naam van het mineraal, vermelden ze de locatie waar het mineraal werd ingezameld, de naam van de verzamelaar, … sommige labels vermelden zelfs de aankoopprijs.

Via het crowdsourcingplatform DoeDat kunnen vrijwilligers helpen met de transcriptie van deze informatie: alle gegevens die zich op de etiketten bevinden, moeten er in het juiste veld worden ingevoerd. De ingevoerde gegevens worden vervolgens gebruikt om de bestaande informatie over de mineralen in het collectiebeheersysteem te verrijken en zullen in de toekomst onder meer worden ontsloten via de website Blendeff.

Meer weten? Neem hier een kijkje of stuur een mail naar de projectmedewerker.

1/1
Terug naar boven