Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Cinema Leuven: filmaffiches en bioscoopverleden

Vandaag telt Leuven centrum maar twee bioscopen. Dat is ooit anders geweest. Dankzij de rijke collectie filmaffiches van het Leuvens stadsarchief kom je gelukkig nog veel te weten over het Leuvense bioscoopverleden. www.cinemaleuven.be toont en beschrijft alle 2945 filmaffiches van het stadsarchief. Ze dateren vooral uit de periode 1932-1968.

De  affichecollectie kan uitgebreid doorzocht worden: via een vrije zoekterm, maar ook bijvoorbeeld op filmtitel, bioscoop, jaartal, drukker of ontwerper van de affiche, filmregisseur of – distributeur en op acteur of actrice. Daarnaast vind je er ook beknopte historische informatie over de verschillende bioscopen uit de periode 1932-1968.  Via Google maps en streetview kan je bovendien ontdekken waar die Leuvense zalen zich bevonden. Van de vroegere centrumbioscopen zijn immers nu nog amper sporen in het straatbeeld te ontdekken. Geen enkele gevel is nog intact, want al deze locaties kregen ondertussen andere bestemmingen. Cinemaleuven.be geeft daarom niet alleen adres en locatie mee, maar toont ook (via streetview) de huidige functie van de plaats waar er vroeger een Leuvense cinema was. Daarnaast vind je, indien beschikbaar in het stadsarchief, bij elke cinema ook een archiefbeeld van de bioscooplocatie.

Op www.cinemaleuven.be kan je tenslotte zelf ook een reactie nalaten. Alle reacties, aanvullingen, verhalen of beelden over het Leuvense cinemaverleden zijn welkom.

Info
Locatie
Stadsarchief Leuven
E-mail
archief@leuven.be
Tel
016 30 08 69
Partners
Stadsarchief, Erfgoedcel Leuven, dr. Leen Engelen en studenten KU Leuven en KHLimburg
Website
www.cinemaleuven.be
Thema
Bioscoopgeschiedenis
Jaar
2012
Terug naar boven