SELECT imr.modulerelatedno, imr.itemno1 AS item FROM item_module_related AS imr
								   	WHERE imr.partno1 = 2
									AND imr.itemno2 = 220
									AND imr.partno2 = 23
Collectie Sint-Antoniuskerk online | Nieuws | Erfgoedcel Leuven

Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Collectie Sint-Antoniuskerk online

29 november 2022

Het religieus erfgoed van de kerk Sint-Antonius van Padua is vanaf nu online raadpleegbaar op Erfgoedplus. Dit is het resultaat van een jaar lang inventariseren in de kerk op de Léon Schreursvest en de bijhorende pastorij. Vrijwilligers van de parochie werkten daarvoor samen met vrijwilligers van de erfgoedcel. Daarnaast is het oude archief, dat redelijk volledig is, overgedragen naar het Rijksarchief. Daar wordt het voor de toekomst bewaard.

Van monstrans tot 'papegaaivleugels'
De collectie bevat enkele bijzondere stukken zoals een neogotische torenmonstrans met zeer veel kleine details. Een ander bijzonder stuk is een schilderij van Sint-Kristoffel. Het schilderij is gemaakt door een monnik van de Abdij van Keizersberg. De monnik heeft zichzelf linksonder op het schilderij afgebeeld. In de achtergrond zie je allerlei Leuvense gebouwen zoals de universiteitsbibliotheek, de Sint-Jacobskerk, het stadhuis, de Zwartzusterskapel en de Sint-Kwintenskerk. Omdat Sint-Kristoffel patroonheilige is van de reizigers schilderde de monnik allerlei voertuigen zoals een auto, trein, vrachtwagen, brommer, paard en kar en zelfs vliegtuigen. In de kerk organiseren ze ook jaarlijks nog een autozegening.

In de collectie bevinden zich verder enkele panelen met engelen met kleurrijke vleugels, die aan papegaaivleugels doen denken. De panelen zijn afkomstig van een zij-altaar dat in 1969 verdween bij een verbouwing.

Collectie online
De volledige collectie erfgoedobjecten van de kerk Sint-Antonius van Padua en de bijhorende pastorij kan je online bekijken op erfgoeddatabank Erfgoedplus.

Zelf aan de slag?
Wil je zelf een zicht krijgen op de collectie die in jouw kerk, kapel of moskee wordt bewaard? Neem contact op met de Erfgoedcel. We helpen je graag om een traject op te starten en uit te voeren. 

Bij het uitleenpunt kan je handige materialen, zoals een professionele fotografieset, uitlenen.

Erfgoedplus
Meer info over Erfgoedplus vind je hier. De online databank kan je doorzoeken op de website van Erfgoedplus.be.

Terug naar boven