SELECT imr.modulerelatedno, imr.itemno1 AS item FROM item_module_related AS imr
								   	WHERE imr.partno1 = 2
									AND imr.itemno2 = 166
									AND imr.partno2 = 23
Collectie Sint-Jozefskerk geïnventariseerd | Nieuws | Erfgoedcel Leuven

Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Collectie Sint-Jozefskerk geïnventariseerd

1 april 2021

De inventaris van de collectie religieus erfgoed van de Sint-Jozefskerk in de Bogaardenstraat is afgerond. Het traject moest door Corona meermaals worden stilgelegd. Vrijwilligers Luc en Patrick en de voorzitter van de kerkfabriek Philippe Maertens hervatten onder begeleiding van de Erfgoedcel echter steeds met enthousiasme het opmeten, fotograferen en beschrijven van de voorwerpen.

Van de Ravenstraat naar de Bogaardenstraat
Oorspronkelijk stond de Sint-Jozefskerk in de Ravenstraat. In 1970 werd ze daar afgebroken. De collectie van de 19de eeuwse kerk verhuisde voor een groot deel naar M Leuven. Een ander deel bleef bij de kerk en verhuisde mee naar de nieuwe locatie in de Bogaardenstraat. Bij de bouw van de kerk in de jaren 1970 kwamen er ook heel wat nieuwe religieuze objecten bij in de stijl van die tijd. Dit zorgt voor een interessant contrast in de collectie tussen oudere en recentere voorwerpen.

Topstukken
Tijdens het inventaristraject kwamen ook enkele opvallende stukken naar boven. Het eerste topstuk is een 17de eeuwse monstrans van een adellijke familie uit Ieper. Hoe de monstrans in Leuven terechtkwam, is onduidelijk. Een tweede topstuk is een set kerkgewaden die speciaal voor het feest van Sint-Jozef is gemaakt. De neogotische gewaden zijn opvallend gedetailleerd uitgewerkt en rijkelijk versierd. Tot slot herontdekten de vrijwilligers vorig jaar op de kerkzolder een monumentale kruisweg van de hand van Godfried Guffens. Guffens schilderde de 14 staties in 1884-1886 voor de oude Sint-Jozefskerk in de Ravenstraat. De reeks toont de realistische stijl die toen populair was. Elk van de 14 schilderijen is maar liefst 1.5m breed en 2m hoog! Na een 40-jarig sluimerend bestaan op zolder is de kruisweg nu voor het eerst volledig en professioneel gefotografeerd door Dominique Provost.

Collectie online
De volledige collectie erfgoedobjecten van de Sint-Jozefskerk, inclusief de monstrans, de kerkgewaden, en de volledige kruisweg ,kan je bekijken op de online erfgoedinventaris Erfgoedplus.

Zelf aan de slag?
Wil je zelf een zicht krijgen op de collectie die in jouw kerk, kapel of moskee wordt bewaard? Neem contact op met de Erfgoedcel. We helpen je graag om een traject op te starten en uit te voeren. 

Je kan bij het uitleenpunt ook handige materialen, zoals een professionele fotografieset, uitlenen.

Praktisch
Meer info over Erfgoedplus vind je hier. De online databank kan je doorzoeken op de website van Erfgoedplus.be.

Meer info over het uitleenpunt.

1/7
Locatie
Sint-Jozefskerk
Meer info
Bezoek de website
Terug naar boven