Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Krantencollectie.be

Het Stadsarchief Leuven bezit de meeste lokale kranten die sinds 1773 verschenen zijn. Om deze boeiende perscollectie van oude dag- en weekbladen doorzoekbaar te maken, is er nu  krantencollectie.be. In de toekomst zullen nog meer gedigitaliseerde krantencollecties van partners uit de regio worden toegevoegd.

Deze historische dag- en weekbladen zijn stuk voor stuk unieke tijdsdocumenten. Ze bevatten informatie over een bijna eindeloze waaier aan Leuvense onderwerpen tussen 1773 en 1940: van zoekertjes over nieuwsfeiten en officiële aankondigingen tot ideologische discussies.
Krantencollectie.be wil in de eerste plaats deze waaier aan informatie toegankelijk en doorzoekbaar maken. Daarnaast zorgt deze online databank ervoor dat de kranten ook in de toekomst raadpleegbaar blijven. De bewaring van de papieren bronnen is immers een uitdaging: oud krantenpapier wordt broos, verkleurt en kan gaan rafelen of zelfs scheuren.

Jarenlang digitaliseringsproces
De vrijwilligers van het Stadsarchief scanden de afgelopen vijf jaar ruim 500 verschillende dag- en weekbladen. Een immens werk: concreet digitaliseerden ze meer dan 11.000 verschillende edities, goed voor zo’n 114.000 krantenpagina’s. Daarna pasten zij met gespecialiseerde technologie tekstherkenning toe op de scanbeelden. 

Functionaliteiten
Op een intuïtieve manier – vergelijkbaar met hoe je Google gebruikt - kan je de kranten van A tot Z doorzoeken. Zo kan je eenvoudig allerlei trefwoorden ingeven: familienamen, straatnamen, evenementen… Deze belangrijke realisatie maakt van de Leuvense krantencollectie een onmisbaar onderzoeksinstrument voor iedereen die iets wil weten over het Leuven van de negentiende en twintigste eeuw.

Doordat je in de website ook eigen deelcollecties kan samenstellen en opslaan, hoef je niet telkens opnieuw dezelfde opzoeking te doen. Voor wie liever alles wil doornemen, kan de alfabetische lijst van kranten soelaas bieden. Dan voorzie je best voldoende tijd, want de website bevat nu al meer dan 60.000 pagina’s. De komende maanden en jaren volgt minstens nog hetzelfde volume. Zoekplezier verzekerd!

Verschillende partners
Het Stadsarchief ontsluit met krantencollectie.be niet alleen de eigen collectie, maar nodigt ook partners uit de ruime regio rond Leuven uit om mee in te stappen. Momenteel zijn bv. ook Leuvense kranten (uit het Fonds Gaston Mertens) toegevoegd, die in de Koninklijke Bibliotheek in Brussel bewaard worden. Binnenkort volgen historische kranten uit Halle. Omdat deze databank de grenzen van Leuven overstijgt, krijgt krantencollectie.be steun van de provincie Vlaams-Brabant.

Info
Contact
Stadsarchief Leuven
E-mail
frederik.geysen@leuven.be
Partners
Stadsarchief Leuven, Stad Leuven, KBR, Provincie Vlaams-Brabant
Website
https://krantencollectie.be
1/1
Contact
Stadsarchief Leuven
E-mail
Meer info
Bezoek de website
Terug naar boven