-
Manuscript 'Logica' van Jan Wouters
Een 17de-eeuws manuscript uit het prentenkabinet van M Leuven met lesnotities en tekeningen over het studentenleven.
Lees meer -
Anjou-Bijbel
De verluchte bijbel, bekend onder de naam Anjou-bijbel of Bible Angevine, is een uitzonderlijk rijkelijk versierd handschrift, ontstaan in Napels rond 1340 aan het hof van Robert I van Anjou. Het is een absoluut topstuk van de miniatuurkunst uit de 14de eeuw.
Lees meer -
Archief van de oude universiteit Leuven
In 2013 heeft UNESCO het archief van de oude universiteit Leuven (1425-1797), dat deels in Rijksarchief Leuven, deels in de KU Leuven bewaard wordt, opgenomen in het Memory of the World Register. Dit archief is cruciaal voor de intellectuele geschiedenis van de 16de eeuw.
Lees meer -
Bevrijding van Petrus & De val van Simon de Magiër en Margaretha en de draak
Waarschijnlijk behoorden deze twee panelen tot een drieluik dat in de Sint-Pieterskerk boven een altaar hing. Het middenluik was vermoedelijk een retabel met gesneden beelden. De twee behoren tot de zeldzame bewaarde werken van de 16de-eeuwse Leuvense schilder Jan Rombouts (1480-1535).
Lees meer -
Calvarie met Christus, Maria en Johannes
Deze beeldengroep in eikenhout boven het doksaal van de Sint-Pieterskerk is een meesterwerk van laatgotische kunst.
Lees meer -
Craneveltcorrespondentie
De humanist Frans Cranevelt (1485-1564) dankt zijn faam voornamelijk aan zijn omvangrijke briefwisseling met tijdgenoten als Erasmus, Thomas More en Juan Luis Vives. 379 brieven, meestal gericht aan Cranevelt zitten in het Tabularium KU Leuven.
Lees meer -
Dossier rond enquête van Huib Hoste over de wederopbouw van de Lakenhal in Ieper
De in Nederland verblijvende Vlaamse architect Huib Hoste (1881-1957) lanceerde na de oorlog een enquête met als vraag ‘Moet de hal van Ieper uit esthetisch, kunsthistorisch, nationaal en internationaal oogpunt na de oorlog herbouwd worden of niet?’ Hij ontving 80 antwoorden van bekende Nederlandse architecten, kunstenaars en intellectuelen.
Lees meer -
Edelheeretriptiek
De Edelheeretriptiek is de oudste en meest getrouwe kopie naar 'De Kruisafneming', het meesterwerk van Rogier van der Weyden dat oorspronkelijk voor de Onze-Lieve-Vrouwekapel in Leuven werd gemaakt, maar nu in het Museo del Prado in Madrid bewaard wordt.
Lees meer -
Het Laatste Avondmaal
Op 15 maart 1464 bestelt de Leuvense broederschap van het Heilig Sacrament bij Dirk Bouts een drieluik voor het altaar van haar kapel in de Sint-Pieterskerk. Het bewaarde contract bepaalt uitvoerig wat de schilder moet schilderen. Hij krijgt ook advies van twee theologen van de jonge universiteit.
Lees meer -
Johannes van Westfalen, Modus legendi abbreviaturas in utroque jure
Dit boek is een handleiding voor beginnende studenten burgerlijk en kerkelijk recht. Het ontstond aan het begin van de 15de eeuw in Duitsland en kende talrijke herdrukken, waaronder dit exemplaar, dat de oudste gekende druk uit Leuven is.
Lees meer -
Liber Boonen: Memorieboek of Antiquitates Lovanienses
Rond 1590 begon stadsklerk en archivaris Willem Boonen te schrijven aan de eerste Leuvense stadsgeschiedenis in het Nederlands. Door de volkstaal te gebruiken, wilde Boonen het verleden van het hertogdom Brabant en zijn hoofdstad voor toekomstige generaties toegankelijk maken. Zijn 'Memorie-boek' is dan ook een historische bron van onschatbare waarde. De Leuvenaar verkoos Liber Boonen in 2015 als favoriete kroonjuweel van het stadsarchief.
Lees meer -
Marteling van de heilige Erasmus
Dit is een zeldzaam onderwerp in de schilderkunst. Ongetwijfeld bracht Dirk Bouts het in beeld op vraag van de opdrachtgever. De heilige Erasmus, bisschop in Antiochië in de 3de eeuw, wordt op gruwelijke wijze door twee beulen gemarteld aan een windas. Ondanks de gruwel valt vooral de Boutsiaanse onbewogenheid op bij het slachtoffer en de omstanders. Het wordt beschouwd als een van zijn belangrijkste werken.
Lees meer -
Ontwerp torenfront Sint-Pieterskerk van Leuven
Deze ontwerptekening voor de geplande torenpartij van de Leuvense Sint-Pieterskerk is van de hand van Joost Metsijs, de broer van schilder Quinten. Deze smid bracht het tot hoofdontwerper van het drietorenfront, waarvoor in 1507 de eerste steen werd gelegd. De tekening toont hoe het had moeten worden…
Lees meer -
Uur- en kalenderwijzerplaat
Dichter bij het middeleeuwse leven zoals het was, kun je nauwelijks komen. Dit merkwaardige kunstwerk – een Europees topstuk – had oorspronkelijk een nutsfunctie: het was de wijzerplaat van een uurwerk, met ook een kalender en astrologische ingrediënten. Het mechanisme zelf is verdwenen. In de opening in het midden duidde een wijzer het uur aan, en in de opening daarboven werd wellicht de stand van de maan en de planeten aangegeven. Wellicht deed het dienst in adellijke kringen, daar wijzen de Franse opschriften op. Het is een erg belangrijk werk voor ons collectieve geheugen.
Lees meer -
Verzameling met archief en documentatie van en over pater Damiaan
Jozef De Veuster, alias pater Damiaan (1840-1889), was al tijdens zijn leven een legende. Zijn keuze voor het melaatseneiland Molokai in 1873 werd wereldnieuws. Ook de jaren daarop haalde hij regelmatig de pers, zeker toen in 1886 bekend werd dat hij zelf door melaatsheid werd getroffen. Na zijn dood kwam een stroom van publicaties en zelfs films op gang, die tot vandaag aanhoudt. In 2009 werd hij heilig verklaard.
Lees meer -
Unio pro conservatione rei publice
De bibliotheek van de KU Leuven bewaart een prachtig huldealbum ter ere van Maximiliaan van Oostenrijk en aartshertog Karel. Vooral omwille van zijn grote artistieke waarde en zijn bijzondere waarde voor het collectieve geheugen verwierf het album in 2007 het statuut van Vlaams topstuk.
Lees meer -
Leuvense drukken van Petrus Phalesius
De bibliotheek van de KU Leuven bezit een aantal prachtige muziekdrukken van oud-stadsgenoot Petrus Phalesius. Twee daarvan, samengebracht in één volume, kregen in 2007 het statuut van Vlaams topstuk.
Lees meer
Leuvens erfgoed, doe mee
-
Activiteiten
Bekijk wat er al op het erfgoedprogramma staat. Of laat weten welke erfgoedactiviteit jij organiseert.
-
Organisaties
Zin om je aan te sluiten bij een van de erfgoedorganisaties als vrijwilliger of als fan? Ontdek waar jouw interesse zit.
-
Zelf een idee
Een idee om rond erfgoed te werken? Laat het horen en wie weet kunnen we samenwerken.