Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Craneveltcorrespondentie

De humanist Frans Cranevelt (1485-1564) dankt zijn faam voornamelijk aan zijn omvangrijke briefwisseling met tijdgenoten als Erasmus, Thomas More en Juan Luis Vives. Vandaag worden 379 brieven uit de periode 1520-1528, meestal gericht aan Cranevelt, bewaard in het Tabularium. De brieven bevatten een rijke bron aan informatie over het politieke en intellectuele leven in Europa in de 16de eeuw. Het humanistisch gedachtegoed en de ideeën van de ontluikende reformatie zijn een belangrijk discussiepunt in de briefwisseling. Verschillende brieven verwijzen bovendien naar de strubbelingen voor en na de excommunicatie van Luther en hoe de belangrijkste politieke figuren en de pauselijke stoel hierop reageren. De correspondenten geven ook kritiek en/of waardering op enkele werken, waaronder dat van Cranevelt zelf.

De helft van de brieven zijn eigendom van de KU Leuven, de andere helft is door de Koning Boudewijnstichting in depot gegeven aan de KU Leuven.

Info
Locatie
Universiteitsbibliotheek KU Leuven
E-mail
tabularium@bib.kuleuven.be
Tel
016 32 46 24
Erkenning
2008
Auteur
Frans Cranevelt (bestemmeling)
Thema
Briefwisseling
Jaar
1520-1525
1/1
Locatie
Universiteitsbibliotheek KU Leuven
E-mail
Tel
016 32 46 24
Erkenning
2008
Meer info
Terug naar boven