Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Ontwerp torenfront Sint-Pieterskerk van Leuven

Deze ontwerptekening voor de geplande torenpartij van de Leuvense Sint-Pieterskerk is van de hand van Joost Metsijs, de broer van schilder Quinten. Deze smid bracht het tot hoofdontwerper van het drietorenfront, waarvoor in 1507 de eerste steen werd gelegd. De tekening toont hoe het had moeten worden…

175 meter
Tekeningen als deze uit de periode van de gotiek zijn bijzonder zeldzaam. Van de Sint-Pieter zijn er twee. We zien hier, boven een laatgotische bouw van drie verdiepingen, een bijzonder drukke, weelderig uitgewerkte en driekoppige toren. Als Metsijs de toen gebruikelijke schaal van 1:60 heeft toegepast, dan had de hoogste spits volgens deze tekening… 175 meter hoog moeten worden! Vermoedelijk zijn de werkzaamheden stilgelegd wegens stabiliteitsproblemen. Van Metsijs’ opdracht zijn we goed op de hoogte dankzij de documentatie in het stadsarchief.

Maquette
Na de dood van Metsijs maakte zijn weduwe de tekening en ook de onvoltooide stenen torenmaquette die hij had gemaakt, over aan de stad. Dat was contractueel zo bepaald. De maquette werd in 1795 deels vernield. Misschien was ze gemaakt in opdracht van het stadsbestuur om het onvoltooide torenbouwwerk ooit te kunnen afwerken? In 1928 werd ze in de Sint-Pieterskerk geplaatst.

De hele opdracht aan Metsijs is uitvoerig gedocumenteerd in het Leuvense stadsarchief.

Info
Locatie
M-Museum Leuven
E-mail
marjan.debaene@leuven.be
Tel
016 29 27 43
Erkenning
2015
Kunstenaar
Joost Metsijs
Thema
Beeldende kunst
Jaar
1500-1507
1/1
Locatie
M-Museum Leuven
E-mail
Tel
016 29 27 43
Erkenning
2015
Meer info
Terug naar boven