Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Verzameling met archief en documentatie van en over pater Damiaan

Jozef De Veuster, alias pater Damiaan (1840-1889), was al tijdens zijn leven een legende. Zijn keuze voor het melaatseneiland Molokai in 1873 werd wereldnieuws. Ook de jaren daarop haalde hij regelmatig de pers, zeker toen in 1886 bekend werd dat hij zelf door melaatsheid werd getroffen. Na zijn dood kwam een stroom van publicaties en zelfs films op gang, die tot vandaag aanhoudt. In 2009 werd hij heilig verklaard.

De Paters van de Heilige Harten van Jezus en Maria, de religieuze congregatie waartoe Damiaan behoorde, streefden ernaar om zoveel mogelijk documentatie over Damiaan te verzamelen. Hun archief overstijgt hierdoor ruim de figuur van de missionaris. Het brengt alle aspecten van het leven van deze bijzondere persoon naar boven en biedt bovendien door zijn volledigheid een unieke verzameling. Dit archief is dan ook onmisbaar voor de herinnering aan Damiaan van zijn missiewerk tot het proces van de heiligverklaring, maar ook voor het missiewerk in het algemeen.

Een eerste deel bevat archiefstukken die rechtstreeks verband houden met de figuur Damiaan en zijn verblijf op Hawaï en Molokai (1863 - 1889). Ze bevatten personalia, brieven van en aan Damiaan, boekhoudkundige stukken, foto’s en persknipsels van tijdens zijn leven. Verder bevat dit archief kunstwerken van Edward Clifford, een Engelse kunstenaar (1844 – 1907), die pater Damiaan ontmoette in de leprozenkolonie van Kalaupapa. Deze kunstwerken van Edward Clifford getuigen niet alleen van een hoge artistieke kwaliteit, maar zijn tegelijkertijd hét iconografische beeld dat we van pater Damiaan in ons collectief geheugen hebben zitten.

Info
Locatie
Klooster paters der Heilige Harten
E-mail
info@damiaanvandaag.be
Tel
016 31 63 68
Erkenning
2013
Partners
Klooster paters der Heilige Harten, Damiaancentrum Leuven, Damiaan Vandaag
Thema
Damiaan
1/3
Locatie
Klooster paters der Heilige Harten
E-mail
Tel
016 31 63 68
Erkenning
2013
Meer info
Terug naar boven