Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Aanvullend bij de dvd 'De Brand van Leuven' liet de erfgoedcel een digitaal lespakket ontwikkelen. 
Het lespakket biedt leerkrachten van de derde graad lager onderwijs en van de eerste en derde graad middelbaar onderwijs enkele lesopties om voor en na het bekijken van de documentaire hier in de klas dieper op in te gaan.

Auteur Leen Alaerts (lector geschiedenis KHLeuven) heeft elementen uit de documentaire samengebracht op basis waarvan leraren op maat van hun leerlingen de leerinhoud zelf verder kunnen bepalen. Deze tekstuele synthese wordt bovendien verrijkt met extra beeldmateriaal dat hoofdzakelijk afkomstig is uit het stadsarchief.

Het basispakket biedt een kader om binnen één lesuur zowel de documentaire (30 minuten) te bekijken als ze klassikaal te bespreken. Daarnaast is er een bijlage voor de oudste leerlingen van de basisschool en de eerste graad secundair onderwijs en een bijlage voor de 2de en 3de graad secundair onderwijs.

De lespakketten zijn opgebouwd rond vier thematische vragen die de leerlingen laat nadenken over oorlog en de globale en lokale impact.
o Oorzaken: Welke omstandigheden en motieven verklaren het gewelddadig gedrag van de Duitsers tijdens de inval in België?
o Aanleiding: Welke concrete gebeurtenis dreef de Duitsers tot brandstichting? (Hierover bestaan verschillende versies.)
o Gebeurtenissen: Hoe lang duurde het geweld? Wat gebeurde er juist? Wat gebeurde er met de Leuvenaars?
o Gevolgen: Wat was er vernield? Hoeveel mensen stierven? Hoe reageerde de internationale gemeenschap/andere landen?

Praktisch

Je kan het lespakket onderaan deze pagina downloaden.

De DVD met de documentaire kan je gratis opvragen bij de Erfgoedcel Leuven via de bestelknop op deze pagina.

Downloads

Info
Prijs
Gratis
Jaar
2014
Type
Educatief pakket
1/3
educatief pakket
Prijs
Gratis
Jaar
2014
Bekijk downloads Meer info
Naar bestelformulier
Terug naar boven