SELECT imr.modulerelatedno, imr.itemno1 AS item FROM item_module_related AS imr
								   	WHERE imr.partno1 = 2
									AND imr.itemno2 = 9
									AND imr.partno2 = 23
De Hoorn wint Cultureel Erfgoedprijs van de Europese Commissie | Nieuws | Erfgoedcel Leuven
  • In Alles
    • In Publicaties
    • In Organisaties
    • In Projecten

De Hoorn wint Cultureel Erfgoedprijs van de Europese Commissie

7 april 2016

Het herbestemmingsproject van brouwerij De Hoorn valt na de architectuurprijs 2015 opnieuw in de prijzen met de Europa Nostraprijs in de categorie 'conservatie'. De Europese erfgoedorganisatie Europa Nostra maakte dit op 7 april 2016 bekend samen met de andere laureaten van de jaarlijkse EU Prize for Cultural Heritage / Europa Nostra Awards. Ze loofde de restauratie en de herbestemming van De Hoorn als 'creative hub'.

Brouwerij De Hoorn aan de Vaartkom ontleent zijn naam aan de gelijknamige herberg-brouwerij die al in 1366 bestond. Deze datum, net als de afbeelding van de hoorn, vind je vandaag nog steeds in het logo van Stella Artois. Het huidige industriële complex omvat de brouwerij Artois uit 1923 en twee latere uitbreidingen. Binnenin is vooral de indrukwekkende brouwzaal het vermelden waard. De brouwerij werd in 1997 beschermd.

Na tientallen jaren van leegstand besloot een groep lokale ondernemers uit diverse culturele en creatieve organisaties het complex aan te kopen en te restaureren. Ze wilden in De Hoorn een innovatieve, open ontmoetingsplaats voorzien, waarin creativiteit, kruisbestuivingen en ondernemerschap een centrale rol spelen. De gerestaureerde brouwerij biedt zo niet alleen onderdak aan de kantoren van verschillende organisaties, maar er zijn ook ruimtes voor evenementen en een 'Grand Café', waardoor ook het publiek van het gebouw kan genieten. Het resultaat is volgens de jury van Europa Nostra een voorbeeldige restauratie van een industrieel monument, met geslaagde aanvullingen in functie van het nieuwe gebruik.

"Dit privé-initiatief heeft in belangrijke mate bijgedragen aan het behoud van een belangrijk voorbeeld van industrieel erfgoed in Leuven. Het heeft een verlaten gebouwen opnieuw tot leven gebracht door een creatief hergebruik van de bestaande ruimtes in het complex. De moderne toevoegingen zijn goed geïntegreerd, met respect voor de integriteit van het gebouw," aldus de jury.

Website van de Hoorn

1/1
Leuvens erfgoed, doe mee