• In Alles
    • In Publicaties
    • In Organisaties
    • In Projecten

De Slag om Leuven educatief

Wil je graag met je leerlingen werken rond WO II in Leuven? Vraag dan het lespakket bij de docu De Slag om Leuven aan.
De film vertelt het verhaal van de stad tijdens de oorlog en de bevrijding. Zowel voor het lager onderwijs als het secundair onderwijs ontwikkelden we een lespakket. Aan de hand van speciaal ontworpen leskaarten en geselecteerde fragmenten kan je met je klas aan de slag.

De Slag om Leuven

Op 4 september, exact 75 jaar na de bevrijding van Leuven, gaat De Slag om Leuven in première. De film vertelt het verhaal van de stad tijdens WO II vanuit Leuvens perspectief. Het verweeft het verhaal van de stad met gebeurtenissen op (internationaal) niveau en laat zo alle relevante thema’s aan bod komen: geopolitieke en militaire strategie, oorlogsschade, hongersnood, totalitarisme, repressie, collaboratie en verzet, jodenvervolging, vluchtelingen, bevrijding. De film is volledig opgebouwd uit archiefbeelden uit binnen- en buitenland. Een voice-over, door zanger Daan, zorgt voor de nodige duiding bij de beelden.  

Digitale lespakketten

Zowel voor de derde graad lager onderwijs als de derde graad secundair onderwijs kan je een lespakket aanvragen bestaande uit 6 leskaarten. Aan de hand van deze leskaarten kan je zelf kiezen met welke thema's je leerlingen aan de slag gaan: De slag om Leuven, vluchtelingen, vernieling van erfgoed, leven in de stad, verzet en de bevrijding. 

- Lager onderwijs (derde graad) 

Leerlingen uit het lager onderwijs verwerken de thema's uit de film op een actieve en creatieve manier. Ze leren het oorlogsverleden uit hun omgeving in kaart brengen en trachten zich in te leven in de situatie in Leuven tijdens WO II. 

- Secundair onderwijs (derde graad)

Voor het secundair onderwijs ligt de nadruk op kritisch en historisch denken. Aan de hand van de leskaarten gaan je leerlingen dieper in op thema's als: vluchtelingen, vernieling van erfgoed, het leven tijdens de oorlog, 75 jaar geleden en vandaag. Ze leren ook kritisch kijken naar het medium film. 

Praktisch

Scholen uit Leuven en de buurgemeenten kunnen een gratis exemplaar van de dvd van de documentaire en het lespakket digitaal opvragen via erfgoedcel@leuven.be of 016 27 22 89.
Scholen buiten deze regio betalen 5 euro.

De dvd is beschikbaar vanaf november, maar je kan de film al in september en oktober met je klas gaan bekijken in Cinema ZED. Het lespakket is klaar tegen 20 september 2019 en kan je vanaf dan opvragen via erfgoedcel@leuven.be. 

Info
E-mail
erfgoedcel@leuven.be
Tel
016 27 22 89
1/1
educatief pakket
E-mail
Tel
016 27 22 89
Meer info
Leuvens erfgoed, doe mee