Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Edelheeretriptiek

Rond 1435 schildert Rogier van der Weyden voor de (nu verdwenen) kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Ginderbuyten in Leuven zijn wereldvermaarde Kruisafneming, die nu in het Prado in Madrid hangt en waarvan de zijluiken spoorloos zijn. Het werk, waarin tien figuren tegen een gouden achtergrond uiting geven aan hun intense emoties, wordt meteen als een groot meesterwerk beschouwd.

Vlooienmarkt
Nauwelijks acht jaar later maakt een onbekende, vermoedelijk Leuvense schilder voor de Leuvense patriciër Willem Edelheere deze fel verkleinde maar behoorlijk getrouwe kopie, de oudste in een lange rij. Ze is bestemd voor het altaar van de familiale grafkapel in het koor van de Sint-Pieterskerk. De verschillen zetten de grootsheid van Van der Weyden letterlijk in de verf. Zo mist deze ‘platte’ kopie de meesterlijke indruk van dieptewerking in het origineel. Maar dat ze nog in Leuven hangt, is voor ons collectieve geheugen ontzettend belangrijk. Op een moment heeft het werk als kapstok gediend en later werd het op de vlooienmarkt te koop aangeboden…

Aleydis
Op de zijluiken, met centraal bovenaan de wapenschilden van de twee betrokken families, knielen links Willem Edelheere (+1439) en zijn twee zonen, van wie er een priester was. De heilige Jacobus de Meerdere houdt hen gezelschap: een van de zonen heet Jacob. Rechts zien we Edelheeres echtgenote Aleydis Cappuyns (+1449 of 1450), haar twee dochters en Aleydis’ beschermheilige Aleydis.

Info
Locatie
Sint-Pieterskerk
E-mail
marjan.debaene@leuven.be
Tel
016 27 29 43
Erkenning
2009
Partners
M-Museum Leuven
Kunstenaar
Anoniem
Thema
Vlaamse primitieven
Jaar
1443
1/4
Locatie
Sint-Pieterskerk
E-mail
Tel
016 27 29 43
Erkenning
2009
Meer info
Terug naar boven