SELECT imr.modulerelatedno, imr.itemno1 AS item FROM item_module_related AS imr
								   	WHERE imr.partno1 = 2
									AND imr.itemno2 = 68
									AND imr.partno2 = 23
Eerste klok Leuvense Vredesbeiaard gegoten | Nieuws | Erfgoedcel Leuven

Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Eerste klok Leuvense Vredesbeiaard gegoten

14 maart 2018

Op woensdag 14 maart 2018 bezocht een delegatie van schenkers en prominenten uit Leuven en Neuss (waaronder burgemeesters Louis Tobback en Reiner Breuer) de klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts in het Nederlandse Asten. De stad Leuven organiseerde dit bezoek uit erkentelijkheid voor de vele partners en schenkers dankzij wie het nieuwe vredesinstrument tegen 11 november 2018 ook effectief zal gerealiseerd kunnen worden.

“Het was een mooi en bijzonder moment. Niet alleen omdat het een unieke gelegenheid was om de gieting van een klok live mee te maken. Het gieten van deze eerste Leuvense klok was ook een symbolisch moment binnen het wordingsproces van de Leuvense Vredesbeiaard. Bovendien konden de aanwezige schenkers alvast ook de vormen en opschriften van hun eigen klok in de gieterij vinden.” aldus schepen van cultuur, Denise Vandevoort.

Een tweede en derde publieke gieting zijn gepland voor 23 en 29 maart 2018. Ook dan zullen groepen schenkers meegaan om het gietproces van dichtbij te beleven.

De Vredesbeiaard met zijn 40 klokken wordt een unieke replica van de 18de-eeuwse abdijbeiaard van Park. Het vredesinstrument zal worden ingehuldigd op 11 november 2018 tijdens de herdenking van 100 jaar wapenstilstand. 

1/7
Naam
Gieting eerste klok Vredesbeiaard
Datum
14 maart 2018
Locatie
Koninklijke Eijsbouts, Asten (NL)
Meer info
Bezoek de website
Leuvens erfgoed, doe mee