Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Eeuwenoude traditie

Het jaartallenleven in Leuven gaat over een bijzonder levenscyclusritueel waarbij mannen, hoofdzakelijk van in en rond Leuven, zich vanaf de leeftijd van 39 of 40 jaar verenigen in een vriendengroep genoemd naar hun geboortejaar: de Mannen van X. Vanuit die kring organiseren ze gedurende 10 jaar allerlei activiteiten en ceremonies ter voorbereiding van hun 50ste verjaardag die ze samen met veel luister vieren. Dat rituele traject resulteert in een hechte vriendengroep die ook na de Abrahamviering (50ste verjaardag) blijft bestaan en daarenboven nog andere opstartende Jaartallen bijstaat. De traditie gaat terug tot 1890 (met de Mannen van 1840) en wordt vandaag permanent ondersteund door het Koninklijk Verbond der Jaartallen, sinds 1961 het overkoepelend orgaan van de verschillende vriendenkringen, en de stad Leuven. 

Erkenning door Vlaanderen en Unesco
In 2009 besliste toenmalig Vlaams minister van cultuur, Bert Anciaux, om het Jaartallenleven in Leuven toe te voegen aan de Inventaris van Immaterieel Cultureel Erfgoed Vlaanderen. Hiermee was het Leuvens fenomeen van ‘De Mannen van het Jaar’ officieel erkend als immaterieel cultureel erfgoed. Twee jaar later, in 2011 volgt de erkenning door UNESCO. Het Jaartallenleven in Leuven wordt vanaf dan ook officieel vermeld op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Voor België betekent dit in 2011 de achtste vermelding op de lijst, o.a. naast carnaval in Aalst, de Heilig-Bloedprocessie in Brugge en de Krakelingen en Tonnekensbrand van Geraardsbergen. De recente inventaris vind je op www.immaterieelerfgoed.be

Info
Groep
Jaartallen
E-mail
info@jaartallen.be
Erkenning
november 2011
Website
www.jaartallen.be
1/1
Groep
Jaartallen
E-mail
Erkenning
november 2011
Meer info
Bezoek de website
Tags
Terug naar boven