SELECT imr.modulerelatedno, imr.itemno1 AS item FROM item_module_related AS imr
								   	WHERE imr.partno1 = 2
									AND imr.itemno2 = 205
									AND imr.partno2 = 23
Elfde publicatie Straathistories focust op Matadi | Nieuws | Erfgoedcel Leuven

Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Elfde publicatie Straathistories focust op Matadi

19 juni 2022

Voor ‘Straathistories, Leuvense buurten in woord en beeld’, gaan Leuvenaars zelf aan de slag om de geschiedenis, het erfgoed en de verhalen uit de buurt vast te leggen in een publicatie. Een groepje buurtbewoners uit de Matadiwijk in Heverlee nam 1,5 jaar geleden contact op met de Erfgoedcel en ging in een recordtempo aan de slag. Op 19 juni presenteerden ze trots hun resultaat: ‘Straathistories Matadi’ werd feestelijk voorgesteld in de Tiendenschuur van Abdij van Park. 

Matadi gaat strikt genomen over de 172 huizen tussen de Paul van Ostaijenlaan en de Broekstraat in Heverlee, die in 1922 op initiatief van Leuvense Maatschappij de Goede Haard werden gebouwd. Je leert in deze publicatie de bijzondere architectuur en evolutie van de tuinwijk kennen, maar ook het omliggend gebied komt aan bod met onder meer de Paul van Ostaijenlaan, het Lemmekesveld, de Broekstraat en de Leo Dartelaan. De buurtbewoners gingen ook naarstig op zoek naar de oorspronkelijke betekenis van de Afrikaanse naam ‘Matadi’: het leverde allerlei interessante hypotheses op, maar dé waarheid of verklaring kwam niet aan het licht. Ook over de toekomst van de wijk wordt op het einde duchtig gefilosofeerd.

Lees hier het interview met een van de initiatiefnemers van Straathistories Matadi, Bob Pleysier. 

Lees hier meer over de publicatie Straathistories Matadi. 

Terug naar boven