Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Elsewhere#13 in Sint-Antoniuskapel

LET OP: deze activiteit is geannuleerd. Als je al tickets hebt gekocht, kan je meer info krijgen bij de organisatie waar je tickets kocht (30CC of STUK).


De erfgoedplek: reserveer je rondleiding

Al sinds 1300 stond er op het huidige Damiaanplein een kapel ter ere van Maria. De naam en functie van de kapel veranderde door de eeuwen heen. Na enkele grote pestuitbraken in Leuven groeide de populariteit van de heilige Antonius, die onder andere tegen de pest beschermd. Hij kreeg bijvoorbeeld een jaarlijkse processie. Uiteindelijk ging ook de kapel in de volksmond door het leven als Sint-Antoniuskapel. De kapel was zelfs een tijdlang de belangrijkste kapel van Leuven.

In 1617 werd de kapel herbouwd. Dat is meteen ook de kapel die er vandaag nog staat, al veranderde de invulling nog enkele keren. Na de Franse revolutie deed het gebouw bijvoorbeeld een tijd dienst als magazijn en schrijnwerkerij. Na een opmerkelijk intermezzo als protestantse kerk volgde een openbare verkoop halfweg de 19de eeuw. De paters Picpussen kochten en renoveerden de kapel. De kapel kreeg zo haar oorspronkelijke functie terug als heiligdom van Sint-Jozef. Veel beelden en glasramen verwijzen naar de verering van de timmerman. 

De herbegrafenis in de crypte van de bekendste Picpus, Pater Damiaan, in 1936 bracht zoveel pelgrims op de been dat de kapel herbouwd moest worden. Dat gebeurde in de jaren 1960. Vandaag blijft de kapel het centrum van de verering van Pater Damiaan en het levend houden van zijn gedachtegoed.

Wil je het verhaal van de kapel en zijn erfgoed beter leren kennen? Schrijf je dan in voor de rondleiding.

De muziek

De New Yorkse componist en improvisator Lea Bertucci brengt minimalistische klankexploraties met altsaxofoon of basklarinet. Fluitende feedback, bezwerende patronen en doordringende drones kenmerken haar muziek. Steeds treedt ze in dialoog met de akoestiek van de ruimte waarin ze speelt. Voor de gelegenheid brengt Bertucci haar audiovisuele performance ‘Projection/Reflection’, waarbij een projector een lichtstraal werpt op een reflecterende patch op de rug van de performer. Zo ontstaat een fascinerende weerspiegeling op de muur achter haar.

Elsewhere#13 praktisch:

19:00 - rondleiding, gratis met concertticket, reserveren verplicht via erfgoedcel@leuven.be
20:00 - deuren concert Lea Bertucci

Tickets

€ 12 (VVK) - € 14 (kassa), € 4 korting voor KU Leuven Cultuurkaart of STUKkaart houders
Via STUK of 30CC

Info
Naam
Elsewhere#13 in Sint-Antoniuskapel
Datum
do 2 april 2020
Locatie
Sint-Antoniuskapel, Pater Damiaanplein, Leuven
Uur
dit concert is geannuleerd
E-mail
erfgoedcel@leuven.be
Partners
30CC, STUK, Erfgoedcel Leuven en KU Leuven dienst cultuur
1/4
concert
Naam
Elsewhere#13 in Sint-Antoniuskapel
Datum
do 2 april 2020
Locatie
Sint-Antoniuskapel, Pater Damiaanplein, Leuven
Uur
dit concert is geannuleerd
E-mail
Meer info
Terug naar boven