-
De Leuvense Kruidtuin. Een verhaal van planten en passie
Het boek 'De Leuvense Kruidtuin. Een verhaal van planten en passie' zet de waardevolle plantencollectie en het bijzondere erfgoed van de site in de kijker.
Lees meer -
Straathistories Matadi
In Straathistories Matadi brengen de buurtbewoners hulde aan een jarige: exact honderd jaar geleden werd de eerste steen van de Matadiwijk gelegd. Je leert de geschiedenis van deze tuinwijk kennen, maar ook het omliggend gebied komt aan bod. Dit alles wordt aangevuld met beeldmateriaal en verhalen uit de buurt. Je kan Straathistories Matadi voor 5 euro kopen via Visit Leuven en Stadsarchief Leuven of online.
Lees meer -
Leuvense watermolens van weleer
In 'Energie op waterkracht. Leuvense watermolens van weleer' neemt stadsarchivaris Marika Ceunen je mee naar de rijke historie van de Leuvense watermolens. De publicatie maakt deel uit van de reeks 'claves scabinorum' , een reeks rond de Leuvense geschiedenis op basis van info uit de schepenbankregisters.
Lees meer -
Straathistories Ziekelingenstraat en omgeving
Hoera, de 10de Straathistories is geboren! In dit exemplaar leer je de Ziekelingenstraat en omgeving kennen, een gezellige buurt waar veel families generatie op generatie blijven wonen. Met steun van het buurtcomité verzamelden de initiatiefnemers verhalen en beeldmateriaal over de geschiedenis en het leven in de buurt. Dit resulteerde in de 67 pagina’s tellende publicatie ‘Straathistories Ziekelingenstraat en omgeving'. Te koop voor 5 euro via Visit Leuven, in de buurt zelf of online.
Lees meer -
Leuvense almanakken
'Tot de curieuse Liefhebbers. Leuvense almanakken 18de-20ste eeuw '. In deze publicatie kom je alles te weten over de bijzondere collectie Leuvense almanakken uit het Stadsarchief Leuven.
Lees meer -
Straathistories Vlierbeek
In de negende editie van Straathistories kom je meer te weten over Vlierbeek (Kessel-Lo). Een groep enthousiaste buurtbewoners besloot om in het verleden van hun buurt te duiken en de verhalen op te tekenen. Benieuwd naar het resultaat? De publicatie is te koop voor 5 euro in de buurt zelf.
Lees meer -
Straathistories De Mussenbuurt
In deze achtste editie van Straathistories kom je meer te weten over de Mussenbuurt, één van de oudste volksbuurten van Leuven. Enkele buurtbewoners doken in de archieven. De bundeling van hun werk lees je in de 71 pagina’s tellende publicatie ‘Straathistories Mussenbuurt'. Te koop voor 5 euro in het stadsarchief Leuven of in de buurt zelf.
Lees meer -
SALSA!-cahier 16: Overleven in Leuvense gangen
In het nieuwe Salsa!-cahier (Over)leven in Leuvense gangen brengt auteur Luc Minten het verhaal van opeenvolgende generaties bewoners van twee Leuvense gangen, de Bulenswijk en de Muurkruidstraat.
Lees meer -
Samen school maken. 40 jaar Tweedekansonderwijs Leuven
Het Tweedekansonderwijs (TKO) blaast 40 kaarsjes uit. Om deze verjaardag te vieren stelde TKO Leuven een boeiende publicatie samen over het ontstaan en de evolutie van het tweedekansonderwijs. Wist je dat de wieg van het tweedekansonderwijs in Leuven staat? Dat en nog veel meer lees je in 'Samen school maken'.
Lees meer -
Vensters op Leuven. Een geschiedenis
Ontdek de geschiedenis van Leuven in de nieuwe publicatie 'Vensters op Leuven. Een geschiedenis'. Aan de hand van 56 korte bijdragen van verschillende auteurs neemt het boek je mee door het verleden van de stad. Een idee en realisatie van Salsa!vzw, de vrienden van het Leuvense Stadsarchief.
Lees meer -
De Vredesbeiaard van Abdij van Park
Het mooie verhaal achter de Leuvense Vredesbeiaard is er ook in boekvorm. In ‘De Vredesbeiaard van de Abdij van Park. Zoektocht naar verloren klank’ beschrijft auteur Luc Rombouts de boeiende geschiedenis van de abdijbeiaard en de bijzondere samenwerking tussen de steden Leuven en Neuss. De foto’s van Andreas Dill tonen in detail het wordingsproces van het instrument van tekentafel tot torenkamer.
Lees meer -
Straathistories Martelarenlaan
Leuven is weer een Straathistories rijker. Nummer 7 ondertussen handelt over de Martelarenlaan. Het buurtcomité Belle Vue werkte samen met enkele andere enthousiastelingen om de geschiedenis en verhalen uit hun buurt te kunnen optekenen. Ze verdiepten zich in de archieven van Kessel-Lo en de stad Leuven, namen interviews af met buurtbewoners en verzamelden een groot aantal foto’s. Het resultaat kan je nu zelf ontdekken in de gloednieuwe publicatie.
Lees meer -
Geweldig en gewild: vrijwilligerswerk in de erfgoedsector
Deze publicatie van FARO, Heemkunde Vlaanderen en Familiekunde Vlaanderen bundelt 50 praktijkverhalen over vrijwilligerswerking in de erfgoedsector.
Lees meer -
Leuven een wandeling in de tijd: Diestsestraat
Tijdens hun nieuwjaarssalon op 29 januari 2016 presenteerde het Leuvens Historisch Genootschap de nieuwe publicatie: ‘Leuven een wandeling in de tijd: Diestsestraat’. Dit is een eerste boek in een reeks van 12 die telkens historische straten en plekken in Leuven belichten.
Lees meer -
Straathistories Frederik Lintsstraat
In de zesde publicatie in de reeks ‘Straathistories, Leuvense buurten in woord en beeld’ beschrijft het buurtcomité Flints de geschiedenis, evolutie en toekomst van de Frederik Lintsstraat in Leuven.
Lees meer -
All Our Yesterdays Leuven
Het cahier 'Andere tijden/andere steden' bundelt de 60 Leuvense beelden die het stadsarchief speciaal selecteerde als Leuvense aanvulling bij de Europese All Our Yesterdays- expo. Het is te koop in de leeszaal van het stadsarchief.
Lees meer -
100 jaar Scouting in Leuven
100 jaar geleden startte de allereerste scoutsgroep in Leuven. Scouts en Gidsen Sint-Michiel, de eerste van Leuven, of Hardis de Saint-Michel. Naar aanleiding van dit feestjaar werd er een studie gerealiseerd, die resulteert in een gedetailleerd overzicht van alle Scouts en Gidsen groepen uit het Leuvense. Een overzichtelijke tijdslijn en een complete catalogus vervolledigen dit werk.
Lees meer -
Damiaan, daar zit muziek in!
'Damiaan, daar zit muziek in! Over een heilige en een muziekhandschrift' is een publicatie naar aanleiding van de restauratie van een bijzonder muziekhandschrift dat opdook in de Damiaancollectie van de paters van de Heilige Harten in Leuven.
Lees meer -
Dirk Lambrechts, de legende van de Spaanse Brabander
Deze bundel, 'Dirk Lambrechts, de legende van de Spaanse Brabander', verzamelt de teksten van negenentwintig auteurs uit zijn vriendenkring. Hierin komt hij weer tot leven in diverse gedaanten en omstandigheden.
Lees meer -
Kunstencentrum STUK, een geschiedenis 1977-2015
In dit boek ontdek je de boeiende cultuurgeschiedenis van STUK. Hoe en waarom ontstond ’t Stuc in 1977 en hoe is het 37,5 jaar later uitgegroeid tot professioneel kunstencentrum.
Lees meer -
Boek Bibliotheek Parkabdij
Naar aanleiding van de voltooiing van de restauratie van de prachtige bibliotheek van de Abdij van Park, is ook het langverwachte boek rond de bibliotheek en haar 4576 oude drukken voorgesteld. Gedurende meer dan 10 jaar werd dat lijvige document met catalogus voorbereid. De tweedelige publicatie is te koop in het Museum Abdij van Park, bij boekhandel Peeters en in de gespecialiseerde boekhandel.
Lees meer -
Straathistories De Wijgmalenhoek
Editie vier van Straathistories focust op de geschiedenis van Wijgmaal, meer bepaald op de Wijgmalenhoek: het gebied tussen de Vaart, de Remylaan, Wijgmaalbroek, de Wittebolsstraat en de Gebroeders Tassetstraat.
Lees meer -
Straathistories Het Nieuw Kwartier
Het Nieuw Kwartier is een minder bekende buurt gelegen aan de binnenzijde van de Leuvense ring, tussen de Naamsestraat, de Naamsevest en de Parkstraat. Vijf buurtbewoners gingen een jaar lang aan de slag om feiten en verhalen vast te leggen over die stadsbuurt van vroeger tot nu.
Lees meer -
SALSA!-cahier 12: De stilte van de dood omhelst ons.
Het langverwachte SALSA!-cahier over de brand van Leuven ontsluit een aantal bronnen uit het stadsarchief die tot hiertoe ongepubliceerd bleven en te weinig bekend waren. Heel bijzonder zijn de getuigenverklaringen over het leven na de gruwelijke brand.
Lees meer -
SALSA!-cahier 11: brand, herstel en restauratie kerk Vlierbeek
Op 20 oktober 2013 werd SALSA!-Cahier nummer 11 voorgesteld in de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Vlierbeek.
Lees meer -
SALSA!-cahier 10: Het fenomeen Poeske Scherens
Auteur Fran Herpelinck maakt in dit 10de SALSA!-cahier een mooie biografische schets van een tijdsklimaat, met de sprinter Poeske Scherens als leidsman op de populaire wielerbanen van West-Europa. Jef Scherens (°1909, Werchter) was een idool en een internationale sprinttopper die vanaf het begin van de jaren 30 tot het einde van de jaren 40 de wielerbanen domineerde.
Lees meer -
Straathistories Groot Redingenhof
Buurtwerking Groot Redingenhof vierde in 2012 haar 30ste verjaardag en maakte van die feestelijke gelegenheid gebruik om de realisaties van drie decennia buurtwerking te verzamelen. Dat werd aangevuld met archiefmateriaal over het verleden van de Redingenbuurt en publicatie drie in de reeks ‘Straathistories, Leuvense buurten in woord en beeld’ was geboren.
Lees meer -
De Kleine Encyclopedie van Leuven
Stadsfotograaf Marco Mertens beëindigt zijn ambtstermijn van stadsambassadeur met 'De Kleine Encyclopedie van Leuven'.
Lees meer -
Straathistories Opvoedingstraat en omgeving
Tijdens de straatactiviteiten in de Opvoedingstraat bleek dat er heel wat oudere bewoners interessante verhalen te vertellen hadden over de buurt. Om die buurtkennis niet verloren te laten gaan, besloot het wijkcomité van de Opvoedingstraat die verhalen te verzamelen in een publicatie over hun buurt.
Lees meer -
Tijdslijn van Leuven: mensen en feiten
De Tijdslijn van Leuven geeft een overzicht van mensen en feiten vanaf het ontstaan van Leuven tot het jaar 2011. Paul Reekmans, Ramon Kenis en een team van medewerkers zorgden voor deze publicatie van het Leuvens Historisch Genootschap in 2011.
Lees meer -
Heilig Hartinstituut Heverlee. Levende erfgoedsite. Unieke kapel
Drukke onderwijsactiviteit en waardevol erfgoed gaan hier al jarenlang samen. De scholencampus van het Heilig Hartinstituut ligt op een groen domein aan de Leuvense stadsrand. Dit boek belicht de rijke geschiedenis van het domein en de campus en klopt aan bij al haar bewoners.
Lees meer -
Publicatie '7x7'
Wist je dat Leuven iets heeft met het getal zeven? De stad zou ontstaan zijn uit de zeven geslachten, de Leuvense schepenbank bestond uit zeven schepenen, Leuven telt zeven wonderen en bestaat uit zeven hoofdstraten.
Lees meer -
Straathistories Vaartkom Weerspiegeld
Leer meer over de Vaartkom van vroeger en zijn bewoners zoals Mie Gareel met haar ijzerhandelwinkel, Dolf en zijn frituur, brouwerij Artois en nog veel meer.
Lees meer -
Verlengstukken van het bewustzijn.
Verlengstukken van het bewustzijn vertelt de geschiedenis van de Collectie Michotte, vernoemd naar de Leuvense professor Albert baron Michotte van den Berck. Hij werd het icoon van de Leuvense psychologie.
Lees meer -
Zingend Brons.
De beiaard vierde in 2010 zijn 500ste verjaardag. Naar aanleiding hiervan maakte Leuvens universiteitsbeiaardier Luc Rombouts in samenwerking met Davidsfonds Leuven een publicatie over 500 jaar beiaardmuziek in de Lage Landen en de Nieuwe Wereld.
Lees meer -
Tussen Pot en Pint. Leuvense volkscafés en Vlaamse gerechten
Kenmerkende interieurs, tradities, sporen van volksspelen en vele verhalen. Achter de gevels van een volkscafé schuilt erfgoed in allerlei vormen. Snuif samen met Guy Missotten en Bart Mertens en Jeroen Meus, stadskok van Leuven, de unieke sfeer op van twintig rasechte volkscafés en laat je verrassen door 'la petite histoire'.
Lees meer -
Expo '58. Het wonderlijke feest van de fifties
Ter gelegenheid van vijftig jaar Expo '58 bundelden de veertien Erfgoedcellen van Vlaanderen hun krachten. Ze interviewden honderden getuigen uit heel Vlaanderen en verzamelden duizenden foto's en documenten. Dat resulteerde in dit feestelijk boek vol met boeiende verhalen en unieke foto's.
Lees meer -
Campanae Lovanienses. Het klokkenpatrimonium van Groot-Leuven
Het boek 'Campanae Lovanienses. Het klokkenpatrimonium van Groot-Leuven' brengt het klokkenbestand en het beiaardgebeuren in en rond Leuven nog eens extra onder de aandacht. Leuven is de eerste Belgische stad waar zulk boek tot stand komt!
Lees meer -
Gazet De Leuvense Stoof
De krant werpt een beknopte blik op de geschiedenis van de Leuvense stoof en bevat foto's over het leven rond de Leuvense stoof.
Lees meer -
Centrale Werkplaatsen
Het boek Centrale Werkplaatsen verzamelt getuigenissen van ex-werknemers en buurtbewoners van de vroegere NMBS-site in Kessel-Lo
Lees meer -
Schrijvend (over) Leuven
Schrijvend (over) Leuven is een naslagwerk van auteurs en werken uit de Leuvense fictieliteratuur.
Lees meer -
Ken Uw Stad-Kwisboekje
Het Ken Uw Stad-kwisboekje bevat een selectie van 30 vragen en antwoorden uit de Ken Uw Stad-kwissen van 2002 en 2003.
Lees meer -
Heb je dat gezien?
'Heb je dat gezien?' is een inventaris van film- en videomateriaal van amateurs, dat het dagelijkse leven in het arrondissement Leuven van de 20e eeuw in beeld brengt.
Lees meer -
Ik kom van ver
'Ik kom van ver' is een boek en interactieve expo. Het is een project van en door vrouwen, een samenwerking tussen fotografen, schrijvers en vertellers.
Lees meer -
Salsa!-cahier 4: kwistig met kennis. Leuven in 100 vragen en antwoorden
'Kwistig met Kennis. Leuven in honderd vragen en antwoorden' is het vierde Salsa-cahier. Het brengt een selectie uit de vragen die tussen 2002 en 2006 gesteld werden tijdens de jaarlijkse 'Ken Uw Stad-Kwis'.
Lees meer -
Salsa!-cahier 5: armoede bestreden
Dit vijfde Salsa!-cahier handelt over de geschiedenis van het Werkhuis van Weldadigheid te Leuven (1802-1866). Deze instelling, gevestigd in het Van Dalecollege, had tot doel bedelaars werk te verschaffen.
Lees meer
Leuvens erfgoed, doe mee
-
Activiteiten
Bekijk wat er al op het erfgoedprogramma staat. Of laat weten welke erfgoedactiviteit jij organiseert.
-
Organisaties
Zin om je aan te sluiten bij een van de erfgoedorganisaties als vrijwilliger of als fan? Ontdek waar jouw interesse zit.
-
Zelf een idee
Een idee om rond erfgoed te werken? Laat het horen en wie weet kunnen we samenwerken.