-
Allez, Allez! Koers in Leuven
In het kader van het WK wielrennen maak je op de site van Velodroom kennis met het rijke Leuvense wielerverleden. Leuvense coureurs, koersen en clubs van de voorbije 140 jaar komen weer tot leven in de openluchtexpo 'Allez, Allez! Koers in Leuven' via historisch onderzoek, persoonlijke verhalen en opvallende foto’s. Laat je verrassen door meer dan 50 wielerverhalen en beluister via QR-codes de sportieve commentaar van niemand minder dan Michel Wuyts.
Lees meer -
75 jaar Bevrijding
In september 2019, exact 75 jaar na de bevrijding, herdenken we het verhaal van de stad tijdens WO II. Van 6 tot 30 september loopt een kleine openluchtexpo op de Grote Markt met foto’s uit het stadsarchief.
Lees meer -
Aan de bevolking! Oorlogsaffiches 1914-1918
Hoe zag het dagelijks leven van de Leuvenaars eruit tijdens de bezetting in 1914-1918? Dankzij de bewaarde oorlogsaffiches krijg je een blik op de harde levensomstandigheden in het bezette Leuven. Je ontdekt een selectie affiches op het binnenplein van Tweebronnen, in de leeszaal van het stadsarchief en op de Grote Markt.
Lees meer -
HERLEVEN. Leuven na 1918
Hoe bouwde de Leuvenaar zijn leven en zijn stad weer op na de Eerste Wereldoorlog? De expo 'HERLEVEN. Leuven na 1918' vertelt het verhaal van de naoorlogse Leuvenaar aan de Leuvenaar van vandaag.
Lees meer -
Goeyvaerts Gespiegeld
Naar aanleiding van de 25ste verjaardag van het overlijden van componist Karel Goeyvaerts (1923-1993) vind je een tentoonstelling over leven en werk van dit muzikale genie in KADOC.
Lees meer -
400 jaar Hollands College
KU Leuven viert de 400ste verjaardag van het Hollands College op het Damiaanplein. Wil je meer weten over deze geschiedenis, meld je dan aan voor een rondleiding door de tentoonstelling op woensdag, zaterdag of zondag. Van 11 november 2017 tot 27 januari 2018.
Lees meer -
Van de wereld in PARCUM
Leuvens nieuwste museum, PARCUM, opende op 25 oktober 2017 officieel de deuren in de historische Abdij van Park. Met de openingstentoonstelling Van de wereld. Beelden van beslotenheid en bevrijding zet PARCUM meteen de toon als hét museum voor religie, kunst en cultuur in Vlaanderen.
Lees meer -
Erasmus' droom. 500 jaar Collegium Trilingue
KU Leuven viert 500 jaar Collegium Trilingue met een tentoonstelling, publicatie, een zoektoecht voor kinderen en een erfgoedwandeling naar het voormalige college op de Vismarkt.
Lees meer -
Rodin inspireert/ Leo Meurrens
Voor deze tentoonstelling slaan KADOC, SLAC, de Leuvense academie voor beeldende kunst en de vzw Dirk Bouts de handen in elkaar. Nog tot 22 oktober tonen cursisten en oud-studenten in de KADOC-kapel hun werk dat geïnspireerd is op de Franse beeldhouwer August Rodin. In de pandgangen focust KADOC op Leuvens graficus Leo Meurrens (1905-1966), een oud-student en oud-leraar van de Academie.
Lees meer -
150 jaar Schouwburg
De Schouwburg vierde zijn 150ste verjaardag met een groot volksfeest op 23 en 24 september 2017. Sinds dat feestweekend heeft de Schouwburg een eigen expo met documentaire en een (web)app. Vanaf zondag 5 november en nadien elke eerste zondag van de maand zet 30CC/Schouwburg zijn deuren open en kan je gratis de expo bezoeken.
Lees meer -
Een school vol verhalen: 125 jaar Sint-Norbertusschool
De Sint-Norbertusschool bestaat dit schooljaar 125 jaar en dat viert de school in het weekend van 6 en 7 mei 2017! Op zondag 7 mei krijg je de kans om de geschiedenis van de school van ’t Park te ontdekken in de expo 'Een school vol verhalen'. Tussen 14 en 17 uur kan je de tentoonstelling bezoeken in de Norbertuspoort van de Abdij van Park.
Lees meer -
Dubbelexpo Tussen droom en daad
Naar aanleiding van de 500ste verjaardag van het verschijnen van Thomas Morus’ ‘Utopia’ in Leuven, stond ook Tweebronnen afgelopen najaar in het teken van de utopie. Hoe Leuven er heel anders had kunnen uitzien, dat kwam je te weten in het Stadsarchief dat via archiefmateriaal terugblikte op enkele visionaire stadsprojecten van vroeger die nooit gerealiseerd werden. De Bib Leuven pakte uit met hedendaags werk van cineaste Laura Zuallaert en architect Stijn Poelmans en toonde de resultaten van het datapaviljoen van Rooftoptiger waar Leuvense schoolkinderen en burgers hun droombeelden konden optekenen.
Lees meer -
Leuvense glasramen terug uit Amerika
De terugkeer van zes glasramen van de Corcoran Art Gallery in Washington naar de Abdij van Park, was de aanleiding voor een tentoonstelling in het stadhuis. Ze zette de glasramen als 17e- eeuwse topstukken van de Leuvense meester-glazenier Jan De Caumont (1577-1659) in de kijker en toonde de tien jaar durende zoektocht van de Vrienden van de Abdij van Park en anderen om de verblijfplaats van de glasramen te achterhalen.
Lees meer -
Diamond Barway. Foto's van Sander Buyck
Barway is de naam van een regio in de Indiase deelstaat Jharkhand. Soms spreekt men ook van Diamond Barway omdat er in de streek ooit diamant zou gevonden zijn. Er wonen vooral Adivasi of Tribals: etnische groepen die beschouwd worden als nazaten van de oorspronkelijke bevolking van India.
Lees meer -
Heritage on stage
Erfgoedschatten, waardevolle rituelen en bijzondere voorwerpen van Leuvenaars met een migratieachtergrond werden gebundeld onder de naam 'Goed Geërfd Erfgoed en tentoongesteld tijdens Heritage on stage op zaterdag 20 februari 2016.
Lees meer -
KADOC-kapel - koorts op het Vleminckxveld
Waarom bezochten gelovigen eeuwenlang de kapel van Onze-Lieve-Vrouw ter Koorts in de Vlamingenstraat in Leuven? Wat was de rol van dronken studenten in dat verhaal? Je ontdekt het in de tentoonstelling over de geschiedenis achter de KADOC-kapel en - site.
Lees meer -
Dakira Leuven en Les Gazelles
50 jaar Marokkaanse migratie in België. De reizende tentoonstelling 'Dakira' , Arabisch voor 'herinnering', bracht de persoonlijke verhalen van die Marokkaanse Belgen . Van 3 september tot 23 oktober 2015 hield de expo halt in KADOC in Leuven. Enkele Leuvense pioniers vulden aan: ze deden hun verhaal en toonden hun privé-foto's. Ook de sterke portrettenreeks 'Les Gazelles' van Malou Swinnen werd gelijktijdig in KADOC gepresenteerd. Grote portretten van Marokkaanse meisjes en jonge vrouwen kijken je recht aan en stellen schoonheid en cultuurverschillen in vraag.
Lees meer -
Herdenkingsproject Pieter Willems
Pieter Willems: nooit van gehoord? Je bent niet de enige. En toch was Willems een vooraanstaand Leuvenaar (geboren in Maastricht) en belangrijke (Belg geworden) Vlaming. Om opnieuw aandacht te vragen voor zijn leven en werk, werd er op 12 september 2015 in Leuven en Sint-Joris-Weert een herdenkingsviering georganiseerd met o.a. een tentoonstelling en een gedenksteen.
Lees meer -
STUK, een geschiedenis/ Was het nu ’t Stuc, STUC of STUK?
STUK vierde op zaterdag 21 maart zijn 37,5e verjaardag met een boek, een expo, een verjaardagsreceptie en een heuse fuif.
Lees meer -
Gebroken Gevels
De openluchttentoonstelling GEBROKEN GEVELS toonde van 4 juni tot en met 31 augustus 2014 uitvergrote foto's over de schade en vernieling die de Brand van Leuven veroorzaakte in 1914.
Lees meer -
100 jaar scouts in Leuven
Scouts en Gidsen Sint-Michiel, de eerste scoutsgroep in Leuven, vierde in 2013 zijn 100ste verjaardag. Dat feest was de aanleiding om 100 jaar scouts in Leuven in de kijker te zetten via een tentoonstelling en een groots stadsspel.
Lees meer -
Cinema Leuven. Filmaffiches in the picture(s)
Deze allereerste tentoonstelling in OPEK toonde een selectie uit de bijzondere collectie filmaffiches van het Leuvense stadsarchief. Voor liefhebbers van retro, affichekunst en film en voor al wie een stukje Leuvense bioscoopgeschiedenis wilde (her)ontdekken.
Lees meer -
Schatten van/in Mensen
Schatten van/in Mensen was een eye-openertraject over immaterieel cultureel erfgoed in Vlaanderen. Denk aan traditionele ambachten, volksmuziek, wiegeliedjes, spreekwoorden, feesten, carnaval, volkssporten, enz. Deze reizende fototentoonstelling toonde zowel Vlaamse als Amerikaanse 'dragers' van immaterieel cultureel erfgoed: mensen die meester zijn in hun vak of kunst, of een voortrekker zijn in een bepaalde traditie. Het kan gaan om een beiaardier, een bierbrouwer, een druiventeler... Al deze mensen dragen een traditie of een kunst 'in' zich en geven dit door aan anderen.
Lees meer -
Verhalen uit de Leuvense schepenbank 1400|1464
Wist je dat Leuven vanaf het midden van de 12de eeuw een schepenbank had? Tussen 7 november en 5 december 2009 kon je kennismaken met de Leuvense schepenbank en haar verhalen uit het dagelijkse leven in de middeleeuwen. Speciaal voor die expo werden de oorspronkelijke schepenkamers in het stadhuis in hun eer hersteld.
Lees meer -
100 jaar Stoempers
De Koninklijke Stoempersclub, de bekendste Leuvense wielerclub, werd 100 jaar begin augustus 2008. Dat verjaardagsfeest kon niet onopgemerkt voorbijgaan en werd o.a. gevierd met de tentoonstelling '100 jaar Stoempers: een eeuw fietsen in Leuven'.
Lees meer -
Leuvense Stoverij
Iedereen kent ze wel, de Leuvense stoof. Maar hoe Leuvens is ze en wat weten we er nog van? Van 26 augustus tot en met 3 september 2006 stonden meerdere Leuvense stoven centraal in een tentoonstelling in de Brabanthal in Leuven. En het werd ook gezellig gemaakt op een rond de stoof.
Lees meer -
Scorpio 40
15 oktober viert Radio Scorpio zijn eerste uitzending. Vanaf 18 oktober is het feest met een expo over deze boeiende geschiedenis, platenbeurs en een symposium rond de vrije radio.
Lees meer
Leuvens erfgoed, doe mee
-
Activiteiten
Bekijk wat er al op het erfgoedprogramma staat. Of laat weten welke erfgoedactiviteit jij organiseert.
-
Organisaties
Zin om je aan te sluiten bij een van de erfgoedorganisaties als vrijwilliger of als fan? Ontdek waar jouw interesse zit.
-
Zelf een idee
Een idee om rond erfgoed te werken? Laat het horen en wie weet kunnen we samenwerken.