Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Vredesbeiaard Abdij van Park

Op zondag 11 november 2018, exact 100 jaar nadat alle klokken luidden om de herwonnen vrede te vieren na WO I, klinkt de nieuwe Vredesbeiaard voor het eerst in Abdij van Park. Deze Vredesbeiaard kwam er dankzij de samenwerking tussen de Duitse stad Neuss en de stad Leuven, en dankzij giften van vele bedrijven en particulieren. 

Tijdens de beruchte Brand van Leuven, in de nacht van 25 op 26 augustus 1914, verloren meer dan 240 Leuvense burgers het leven. Verschillende monumenten, kunstwerken en meer dan 1000 huizen gingen in vlammen op. In 2014, exact 100 jaar na de feiten, kwam de stadsarchivaris van de Duitse stad Neuss tot de schokkende ontdekking dat twee detachementen reservisten uit zijn stad destijds mee verantwoordelijk waren voor deze meest tragische bladzijde uit de Leuvense geschiedenis.

Vrede en verzoening
Leuven en Neuss besloten op 24 augustus 2016 om door cultuur te verbinden wat ooit door vuur gescheiden was. Een eeuw nadat deze steden tijdens WO I als vijanden tegenover elkaar stonden, zijn zij nu partners voor een nieuwe Vredesbeiaard voor de Abdij van Park tegen 11 november 2018. Ze zetten zich samen achter de reconstructie van de 18e- eeuwse beiaard van de Abdij van Park, die volledig in het teken van vrede en verzoening zal staan.

Bekijk de ontstaansgeschiedenis van de Vredesbeiaard via de tijdlijn hieronder.

1/1


Terug naar boven