• In Alles
    • In Publicaties
    • In Organisaties
    • In Projecten

Interactieve route

In het spoor van Pieter Coutereel

Virtual reality in de schatkamer
Zet je VR-bril op in de schatkamer en maak kennis met Pieter Coutereel, die als bevoorrechte patriciër toch de opstand van de ambachten in 1360 aanvoerde. Neem zijn plaats in op de beeldengevel van het stadhuis en beleef het verhaal vanuit verschillende standpunten.

Archiefstukken in de klerkenkamers
In de klerkenkamers van de vroegere schepenbank zie je een originele oorkonde, een van de topstukken uit het stadsarchief. Dit charter bekrachtigde de rechten van de ambachten in 1378. En je ontdekt het middeleeuwse ‘bedevaertboeck’ met een lijst van opstandige Leuvenaars. Het stadsbestuur stuurde hen als straf verplicht op bedevaart. Een soundscape roept de sfeer van de opstand op. Giuseppe Minervini, een jonge kroniekschrijver kroop hiervoor in zijn pen.

Tableaux vivants in de gotische zaal
In deze zaal waar ook de gemeenteraad plaatsvindt, sta je oog in oog met het schilderij van Pieter Coutereel. Hier verscheurt hij de voorrechten van de patriciërs. Een videoprojectie brengt dit 19e-eeuwse schilderij van André Hennebicq tot leven. Voor deze zaal portretteerde Hennebicq ook enkele ambachtslieden. Jongeren van Drink & Draw, Siggy Slock, Phaedra Derhore en Anneka Robeyns, lieten zich hierdoor inspireren en zetten er hun nieuwe portretten naast. Een gids van Leuven+ is aanwezig en kan antwoorden op jouw (historische) vragen.

Restauratie van de salons
Dat het stadhuis een huis van vele ambachten is, merk je ook in de salons. In het najaar zullen deze ruimtes gerestaureerd worden. Experte Linda Van Dijck onderzocht ter voorbereiding de opeenvolgende verflagen in dit interieur. Ze deelt doorlopend graag haar bevindingen met jou.

Toekomstplannen in de collegezaal
In de vroegere collegezaal werp je een blik op de toekomstplannen voor het stadhuis. Tegen 2026 wordt dit een open huis voor de Leuvenaar en de bezoeker.

Champagne in het kabinet
In het vroegere burgemeesterskabinet hangen de schilderijen van de zeven Leuvense Geslachten, bevoorrechte families van patriciërs die het bestuur van de stad in handen hadden. Een gids van Leuven+ geeft duiding bij deze portretten en bij dit stukje Leuvense geschiedenis. Geïnspireerd door deze geslachten, liet SALSA!, de vriendenkring van het archief, champagnes bottelen die elk een etiket van een van deze geslachten dragen. Kom proeven van Van Rode, Verrusalem, van Calsteren, Uten-Liemingen en Gielis.

Info
Datum
Zo 28 april 2019
Locatie
Grote Markt 9
Uur
Van 10 tot 18 uur
Partners
MIJNLEUVEN, Erfgoedlabo Leuven, Stadsarchief Leuven, Erfgoedcel Leuven
Extra
Wandelzaal, schatkamer, klerkenkamers, gotische zaal toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Kabinet burgemeester en collegezaal, niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Spaar hier een punt met je UiTPAS
1/2
Datum
Zo 28 april 2019
Locatie
Grote Markt 9
Uur
Van 10 tot 18 uur
Meer info
Leuvens erfgoed, doe mee