SELECT imr.modulerelatedno, imr.itemno1 AS item FROM item_module_related AS imr
								   	WHERE imr.partno1 = 2
									AND imr.itemno2 = 165
									AND imr.partno2 = 23
Feestjaar voor Matthias Vanden Gheyn | Nieuws | Erfgoedcel Leuven

Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Feestjaar voor Matthias Vanden Gheyn

1 april 2021

Wie is Matthias Vanden Gheyn?
Matthias Vanden Gheyn (1721-1775) was stadsbeiaardier van Leuven en meer dan 40 jaar lang organist van de Sint-Pieterskerk. Daarnaast schreef hij een aantal composities van uitzonderlijk hoog niveau voor beiaard, orgel en klavecimbel. Ook vandaag weerklinkt zijn muziek nog tijdens concerten en beiaardbespelingen in België en Nederland, maar ook in Australië, Japan, Spanje, de Verenigde Staten, ... Internationaal staat deze Leuvenaar dan ook bekend als de 'Bach van de beiaard'. Op 7 april 2021 is het precies 300 jaar geleden dat hij werd geboren. 

Wereldwijd herdacht
Niet enkel in Leuven, maar ook in zijn geboortestad Tienen, in de rest van Vlaanderen én de wereld wordt Vanden Gheyn gevierd in 2021. Vanden Gheyns elf beiaardpreludia behoren immers tot het internationale standaardrepertoire van de beiaard. Daarmee is hij een van de meest uitgevoerde Vlaamse componisten wereldwijd. Op de voorgevel van het Leuvense stadhuis vind je een standbeeld van hem terug.

Bladmuziek in de Universiteitsbibliotheek
Het Leuvense Universiteitsarchief aan de voet van de universiteitsbeiaard, bewaart de originele handgeschreven beiaardpreludia, inclusief correcties. Het werk van Vanden Gheyn is zowat de enige originele beiaardmuziek uit de 18de eeuw die bewaard is gebleven. Je kan het manuscript online bekijken.

Programma Vanden Gheyn-jaar
De curator Beiaardcultuur Leuven en de klokken- en beiaardvereniging Campanae Lovanienses geven het Matthias Vanden Gheyn-jaar een feestelijke invulling met een compositiewedstrijd, een Vanden Gheyn-challenge, lezingen, wandelingen, concerten en nog veel meer.

Een greep uit het programma:

  • Ter ere van dit feestjaar klinken in 2021 dagelijks melodieën van Matthias Vanden Gheyn op de automaten van de twee historische beiaarden van de stad: de beiaard van Sint-Geertrui en de Vredesbeiaard in de Abdij van Park. Beide zijn uitermate geschikt om Vanden Gheyns muziek op te spelen. De klokken van de Sint-Geertruibeiaard zijn gegoten door Matthias’ jongere broer Andreas Jozef. Vanden Gheyn was immers een telg uit een klokkengietersfamilie. Bekijk zeker eens de foto's bij dit bericht: je kan een stuk van de naam van de klokkengieter en het jaartal nog steeds lezen op de klokken! De Vredesbeiaard is dan weer een moderne replica van een barokbeiaard.
  • Op zijn geboortedag 7 april kan je vijf concerten beluisteren op de vijf Leuvense beiaarden van 11 tot 20 uur, gecoördineerd door de curator Beiaardcultuur Leuven.
  • Campanae Lovanienses organiseert met steun van onder meer de Vlaamse Gemeenschap, stad Leuven en KU Leuven een internationale wedstrijd voor beiaardcompositie en -bewerking. De winnende inzendingen hoor je in het najaar op de Leuvense beiaarden. De klokkenvereniging lanceerde ook de ‘Vanden Gheyn 300 challenge’. Ze roept beiaardiers wereldwijd op om in 2021 minstens één werk van Matthias Vanden Gheyn te spelen. Het doel is om 300 jaar na zijn geboorte Vanden Gheyn op 300 beiaarden wereldwijd terug tot leven te laten komen.

Meer info
- Het volledige programma met alle lezingen, wandelingen, concerten en nog veel meer vind je op http://www.vdg300.be.

-Op de Facebookpagina van Campanae Lovanienses lees je een wekelijkse kroniek over Vanden Gheyns leven.

 

1/5
Naam
Matthias Vanden Gheyn-jaar
Datum
2021
Locatie
Leuven
Meer info
Bezoek de website
Terug naar boven