Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Funerair erfgoed

Leuven telt dertien begraafplaatsen, waarvan de stad er negen onder haar hoede heeft. Met hun vele monumentjes, levensverhalen en gebruiken in verband met rouw zijn deze ‘dodensteden’ bijzondere, verstilde erfgoedplekken. Nu en dan kun je er rondleidingen volgen, onder meer op de Stadsbegraafplaats.

Website
Dankzij Leuvenaar Kathia Glabeke is er nu een website die alle kennis en informatie over de Leuvense begraafplaatsen wil bundelen: www.funerabilia.be. De prille website groeit aan en je vindt er alvast informatie over de Stadsbegraafplaats aan de Philipssite (ingang Nieuwe Kerkhofdreef).
Een zoektocht laat je de plek op een bijzondere manier ontdekken. Ga met je smartphone, tablet of laptop naar de Stadsbegraafplaats. Of download de papieren versie op www.funerabilia.be. Twintig opdrachten en veertig foto’s laten je kennismaken met bekende en minder bekende wetenswaardigheden op en over dit stadskerkhof.

Negen stedelijke begraafplaatsen
Dit zijn de negen begraafplaatsen van de stad Leuven: de Stadsbegraafplaats bij de Philipssite (Leuven), De Jacht (Heverlee), Diestseveld (Kessel-Lo), de begraafplaats bij de abdij van Vlierbeek (Kessel-Lo), het kerkhof bij de Sint-Martinuskerk (Wilsele-Dorp), de begraafplaats van de parochie Sint-Agatha (Wilsele-Putkapel), de nieuwe begraafplaats Sint-Martinus (Wilsele) en het oude en nieuwe kerkhof van Wijgmaal. Heb je een vraag over de stedelijke begraafplaatsen? Neem dan contact op met Roel Van Roosbroeck.

Vier in privé beheer
De bekende begraafplaats van de Abdij van Park is eigendom van de abdij. En ook de begraafplaatsen van de zusters annuntiaten, van de Missiezusters van de Jacht en van de Commonwealth hebben andere beheerders dan de stad Leuven.

Versteende getuigenissen
Op www.versteendegetuigenissen.be kan je de geïnventariseerde grafmonumenten online bekijken. Gegevens over stijl, ontwerp, epigrafie, maar ook biografische gegevens over de begravenen vind je op die manier per grafmonument terug, net als een of meerdere foto’s. Op deze manier krijgt iedereen meer zicht op het maatschappelijke en cultuurhistorische belang van dit erfgoed.

Info
Adres
Kerkhofdreef 7, 3001 Leuven
Tel
016 22 21 15
E-mail
roel.vanroosbroeck@leuven.be
Website
https://www.funerabilia.be
Extra website
www.versteendegetuigenissen.be
1/10
Adres
Kerkhofdreef 7, 3001 Leuven
Tel
016 22 21 15
E-mail
Meer info
Bezoek de website
Terug naar boven