Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Heemkundige Kring Vlierbeek

De prachtige abdij van Vlierbeek in heden en verleden, dat is het werkterrein van de Heemkundige Kring Vlierbeek.  De kring is sinds 3 mei 2011 een zelfstandige feitelijke vereniging, maar heeft een veel langere voorgeschiedenis. 

Geschiedenis Heemkundige Kring
Wijlen André Smeyers (1898-1979) richtte de kring al op in 1945 in de schoot van Davidsfonds-Vlierbeek om "de geschiedenis van de abdij in al haar facetten te ontsluieren". De Kring zorgt voor de eerste nauwkeurige opmeting van de abdijgebouwen en kelderingen en legt het accent op de studie van de lokale historie en folklore. Hieruit resulteert de eerste geschiedenis van de abdij en van de gemeente Kessel-Lo die van 1946 tot 1948 in regelmatige afleveringen wordt gepubliceerd.

De Heemkundige Kring verrijkt , dankzij bemiddeling, de kerk met een groot schilderij van Frans Nackaerts (1884-1948). En in 1956 komt er een uitgebreide tentoonstelling rond het werk van Frans Nackaerts.

Van januari 1960 tot november 1963 hebben leden van de Kring haast wekelijks onder leiding van Maurits Smeyers (1937-1999) gegraven in de pastorietuin. Deze "mollenarbeid" levert belangrijke, soms spectaculaire vondsten op zoals een ondergrondse begraafplaats of krocht waarin abten werden begraven. De funderingen van het klooster uit de 13de eeuw worden tot 3,56 meter diepte blootgelegd. Het is de aanzet van een grote muur die de onvoltooide kerk uit de 17de eeuw afsloot en een onderaadse gang of riool van 1.75 meter hoog.

De Kring wil de blijvende zorg voor het Vlierbeeks erfgoed mogelijk maken en zorgt mee voor draagvlak voor de restauratiewerken.

Info
Naam
Heemkundige Kring Vlierbeek
E-mail
info@abdijvanvlierbeek.be
Type
Erfgoedvereniging
Website
www.abdijvanvlierbeek.be
1/2
erfgoedvereniging
Naam
Heemkundige Kring Vlierbeek
E-mail
Meer info
Bezoek de website
Terug naar boven