Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Help Hertog Jan aan een nieuw reuzenleven

Sinds 2011 herleeft de Leuvense reuzencultuur. Met ReuzeLeuven werd het ritueel van de middeleeuwse reuzenstoet in eer hersteld. Op Erfgoeddag (zondag 24 april 2016)  stelden de reuzen zich aan het publiek voor in de wandelzaal van het stadhuis en ze vroegen steun voor de teruggevonden reus Hertog Jan. Hij verkeert in slechte staat en moet gerestaureerd of zelfs helemaal vernieuwd worden. Via crowdfunding willen de Leuvense reuzenbeheerders hem aan een nieuw reuzenleven helpen.

De schat in de schuur
In juli 2014 stootte Leuvenaar André Cresens in de oude bottelarij in de Sluisstraat toevallig op de reus Hertog Jan. Tot dan wist niemand waar de reus zich bevond. Helaas is Hertog Jan momenteel in zeer slechte staat. Dankzij de stad Leuven heeft de reus nu een veilig onderkomen in een van de stadsmagazijnen, maar Hertog Jan moet gerestaureerd of zelfs helemaal vernieuwd worden.

Reus Hertog Jan, genoemd naar hertog Jan I, kwam 28 jaar geleden tot leven. Hij werd in 1988 geschonken door de toenmalige VVV aan de Volkskunstgroep Reuzegom, Gilde van Sinte Barbelen A° 1488, ter gelegenheid van de 500ste verjaardag van de stichting van de oorspronkelijke gilde. In 1958 werd die gilde heropgericht en werd de titel ervan overgedragen aan Reuzegom. Vanaf dat moment zette de erg actieve afdeling kruisboogschieten de tradities van deze vroegere gilde Sinte-Barbelen verder. Anderhalf jaar geleden, naar aanleiding van ReuzeLeuven, zocht Paul De Belder al naar kandidaten die reus Hertog Jan wilden adopteren. De werking van Volkskunstgroep Reuzegom is te uitgebreid om ook te voorzien in de zorg voor en traditie rond reus Hertog Jan. Door zijn vraag kwam aan het licht dat de reus die verwacht werd opgeslagen te zitten in een van de Leuvense stadsmagazijnen, daar nooit was geraakt.

Wie was Hertog Jan I?
Jan I Van Brabant werd in 1254 geboren in de hertogelijke burcht op Caesarsberg in Leuven, als tweede zoon van Hendrik III en Aleidis van Bourgondië. Van 1267 tot 1297 regeerde hij als krachtige vorst die zijn gebied aanzienlijk uitbreidde, met als belangrijkste aanwinst het hertogdom Limburg.
Naast hertog was Jan I ook levensgenieter en liefhebber van muziek, zang en dichtkunst.
Zijn hartstocht voor jachtpartijen en gewelddadige riddertornooien moest hij in 1297 met de dood bekopen. Hij sterft dan tijdens een steekgevecht in Bar-le-Duc en werd begraven in Brussel.

Steun Hertog Jan via Qayros.be of op Erfgoeddag
Tussen april 2016 en december 2016 konden geïnteresseerden de Leuvense reuzencultuur een hart onder de riem steken door een vrije gift te doen op het platform www.Qayros.be of in de tentoonstelling van 24 april 2016 tot midden mei 2016 in de wandelzaal van het stadhuis. Daar kon het publiek naast reuzen Kobe Koeienschieter, Fiere Margriet en Jan Van den Graetmolen, ook reus Hertog Jan zien staan in de slechte staat waarin hij zich nu bevindt.

In totaal werd om en bij 4000 euro verzameld, waarvan de Pynnock Ridders Horst maar liefst 1000 euro financierden en dit op Erfgoeddag, zondag 24 april 2016 in het stadhuis met een officiële akte kwamen bekrachtigen.

De Pynnockridders: “We willen deze reus steunen omdat onze werking zich baseert op het jaar 1288, het jaar waarin Hertog Jan I van Brabant samen met de Brabantse ridders en hun bondgenoten ten strijde trok tegen de aartsbisschop van Keulen en diens bondgenoten. Wij willen dus absoluut dat reus Hertog Jan opnieuw kan herrijzen in onze streek.”

Ondertussen hebben de Leuvense reuzenbeheerders contacten voor de restauratie en zoeken ze verder naar een Leuvense vereniging die reus Hertog Jan wil adopteren.

We bedanken expliciet de mensen die een bijdrage leverden aan de restauratie van Hertog Jan: Academie Leuvens Dialect, A. Cresens, C. Nuyttens,
de Leuvense Jaartallen, Fanuel, G. VandePlas, het Scouts en Gidsen Museum, Inaki, Jiranad, Joeri, J. Van Parijs, M. Gilbert, P. De Belder, P. Jaspers, Pynnock Ridders Horst, R. Uyttebroeck, R. Mattheus, schepen Denise Vandevoort, schepen Dirk Vansina, T. T’Seyen, Walter, W. Pelgrims

Info
Naam
Help reus Hertog Jan
Datum
2016
Prijs
vrije gift
Partners
Buurtwerking Groot-Redingenhof, Buurtwerking Richard Valvekenstraat, de Mannen van 73, de Orde van de Pietermannen, de Bardijnen, Erfgoedcel Leuven, Reuzen in Vlaanderen vzw
Type
crowdfunding
Terug naar boven