Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Herdenkingsproject Pieter Willems

Pieter Willems: nooit van gehoord? Je bent niet de enige. En toch was Willems een vooraanstaand Leuvenaar (geboren in Maastricht) en belangrijke (Belg geworden) Vlaming. Om opnieuw aandacht te vragen voor zijn leven en werk, werd er op 12 september 2015 in Leuven en Sint-Joris-Weert een herdenkingsviering georganiseerd met o.a. een tentoonstelling en een gedenksteen.

Over het project
De tot Belg genaturaliseerde Maastrichtenaar Pieter Willems (1840-1898) was is de laatste decennia van de 19e eeuw een spilfiguur in de Vlaamse Beweging en een gangmaker in de strijd voor gelijke taal- en cultuurrechten voor het Nederlands in België. Ondanks zijn groot maatschappelijk engagement via belangrijke bestuursfuncties, die hij gedurende meer dan 20 jaar combineerde met een even indrukwekkende academische carrière, raakte hij na zijn vroege dood in 1898 vrij snel in de vergetelheid.

175 jaar na zijn geboorte, 150 jaar na zijn benoeming tot hoogleraar aan de KULeuven, 140 jaar de oprichting van ‘zijn’ Davidsfonds en 130 jaar na de start van zijn omvangrijke dialectenquête vonden alle organisaties en verenigingen voor wie Pieter Willems ooit van betekenis is geweest het nu tijd om zijn nagedachtenis opnieuw onder de aandacht te brengen.

Tentoonstelling met gloednieuwe app
De tentoonstelling in de leeszaal van het stadsarchief bezocht je best met je smartphone of tablet, want ze maakte gebruik van de gloednieuwe ErfgoedApp van FARO om nog extra filmpjes en informatie aan de expo toe te voegen.

Gedenksteen
Zowel aan Willems' stadswoning in de Brusselsestraat als aan zijn buitenverblijf in Sint-Joris-Weert werd op 12 september een gedenksteen onthuld. Wie de steen scant, krijgt alle info over deze markante Leuvenaar en zijn realisaties.

Info
Naam
Herdenkingsproject Pieter Willems
Datum
Van 12 september tot 2 oktober 2015
Locatie
Leeszaal Stadsarchief
Prijs
Gratis
Partners
Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap, SALSA! vzw, vriendenkring Stadsarchief Leuven, Regionaal Historisch Centrum Limburg, Stadsarchief Leuven, KU Leuven, rectoraat & faculteit Letteren, Davidsfonds Cultuurnetwerk & afdelingen Sint-Joris-Weert en Oud-Heverlee Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde, Academie van ‘t Leuvens Dialect, Veldeke Krink Maastricht, Zuid-Nederlandse Maatschappij voor Taal- en Letterkunde en Geschiedenis, Geschied- en Heemkundige Kring Oud-Heverlee
Website
www.pieterwillems.eu
Type
Tentoonstelling
1/3
tentoonstelling
Naam
Herdenkingsproject Pieter Willems
Datum
Van 12 september tot 2 oktober 2015
Locatie
Leeszaal Stadsarchief
Prijs
Gratis
Meer info
Bezoek de website
Terug naar boven