Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

HistarUZ (Historisch archief UZ Leuven)

Leuven heeft een rijk verleden in de gezondheidszorg. Onder meer de intense bedrijvigheid in de universitaire ziekenhuizen en de evolutie in de geneeskunde lieten talloze sporen na: medische toestellen, verpleegmateriaal en andere voorwerpen, maar ook beelden, teksten, getuigenissen en andere documenten. UZ Leuven zet zich - samen met een groep vrijwilligers - sinds enkele jaren in om dat medisch erfgoed systematisch te verzamelen, digitaal te registreren en tentoon te stellen. De collectie wordt alsmaar belangrijker en boeiender.

Het boeiende verhaal van de UZ
De erfgoedcollectie van HistarUZ vertelt het verhaal van honderd jaar universitaire ziekenhuizen in Leuven. Een waardevolle collectie met meer dan 5000 voorwerpen en documenten: historische toestellen en instrumenten, voor- en naoorlogs meubilair, foto’s en documenten. De verzameling kwam niet alleen tot stand ‘uit eigen voorraad', maar ook dankzij schenkingen van professoren, emeriti, oud-studenten, UZ Leuven-medewerkers en anderen. Tot de verzameling behoren ook enkele duizenden foto's, boeken en cursussen van voor en na WO II. Het geheel laat zien hoe de geneeskunde is geëvolueerd en hoe de Leuvense universitaire ziekenhuizen zich gedurende een eeuw hebben ontwikkeld.

 

Terug naar boven