SELECT imr.modulerelatedno, imr.itemno1 AS item FROM item_module_related AS imr
								   	WHERE imr.partno1 = 2
									AND imr.itemno2 = 2
									AND imr.partno2 = 23
Honderden inventarissen van Leuvense archiefbestanden in Rijksarchief digitaal doorzoekbaar | Nieuws | Erfgoedcel Leuven
  • In Alles
    • In Publicaties
    • In Organisaties
    • In Projecten

Honderden inventarissen van Leuvense archiefbestanden in Rijksarchief digitaal doorzoekbaar

16 maart 2016

Welke soldaten werden er na de slag bij Waterloo in het gasthuis in de Brusselsestraat verzorgd ? Wie woonde er in de 18de eeuw in het Groot Begijnhof ? Maakten studenten het toen al bont in het Leuvense nachtleven? Het antwoord vind je "three clicks away" dankzij de zoekrobot van het Rijksarchief.

De ontwikkeling van een digitale zoekomgeving is de voorbije jaren spectaculair geëvolueerd. Rijksarchief Leuven heeft recent een grote inspanning geleverd om oude archiefinventarissen (te vertalen en) online te publiceren. Onder meer de toegangen op het archief van de oude universiteit en de Commissie voor Openbare Onderstand (met daarin documenten van het gasthuis, de begijnhoven, de godshuizen enz.) kwamen integraal online. Niet alleen voor de genealogie, maar ook voor de lokale Leuvense geschiedenis - en de huizengeschiedenis in het bijzonder- zijn dit echte goudmijnen.

Ook recente inventarissen kan je via dezelfde zoekrobot raadplegen. De archieven van de parochiearchieven en meer dan driehonderd notarisarchieven uit Leuven zijn nu ook digitaal doorzoekbaar. Drie klikken en je surft door duizenden bladzijden van klassieke papieren archiefinventarissen. Kijk op http://search.arch.be/.

1/2
Naam
Rijksarchief Leuven
Adres
Vaartstraat 24, 3000 Leuven
Tel
016 31 49 54
E-mail
Meer info
Bezoek de website
Leuvens erfgoed, doe mee