Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Illuminare - Studiecentrum voor middeleeuwse kunst (KU Leuven)

Behalve om de schilderkunst op paneel en doek staan de Zuidelijke Nederlanden ook bekend om hun miniatuurkunst. Eeuwenlang werden hier handschriften ‘verlucht' met meesterlijke illustraties. Illuminare - Latijn voor ‘verlichten', ‘versieren' en ‘verheerlijken' - bestudeert die prachtige, kleurrijke traditie en pakt er mee uit, met succes. De kwetsbare kleinoden spreken een ruim publiek aan.

Grootmeesters van het kleine
Illuminare legt zich toe op de studie van de middeleeuwse kunst in de Zuidelijke Nederlanden. Het bouwt verder op een lange KU Leuven traditie waarbij de focus ligt op de kunstproductie van 1350 tot 1550, met bijzondere aandacht voor de laat-Gotische miniatuurkunst, de zogeheten pre-Eyckiaanse miniatuurkunst, de Bourgondische boekverluchting en de zogenaamde Gents-Brugse traditie. Meer dan 4000 verluchte handschriften gemaakt in Brugge, Brussel, Doornik, Gent, Henegouwen en in het huidige Noord-Frankrijk zijn gedocumenteerd en gefotografeerd in een uitgebreid archief en in een meer dan 22000 items tellende diatheek.

Daarnaast bestudeert het studiecentrum de geschiedenis van het conserveren en de 19de-eeuwse boekverluchting. De Iconology Research Group (Illuminare i.s.m de Universiteit Utrecht) organiseert de jaarlijkse studiedagen Iconology@ met aandacht voor de relatie tussen boekwetenschappen, iconografie en antropologie. Illuminare beheert bovendien de archieven van enkele gezaghebbende specialisten middeleeuwse kunst waaronder M. Smeyers (1937-1999), A. De Schryver (1924-2005) en J.K. Steppe (1918-2008).

Al wie de uitgebreide papieren en digitale documentatie van Illuminare wil raadplegen, is welkom, net als iedereen die met vragen zit over handschriften en hun miniaturen, en alles wat daarbij komt kijken. Illuminare bevordert ook graag contacten tussen binnen- en buitenlandse onderzoekers en gaat associaties aan met andere onderzoekscentra en bibliotheken.

Info
Naam
Illuminare KU Leuven
Adres
Universiteitsbibliotheek Mgr. Ladeuzeplein 21, 3000 Leuven
Tel
016 32 47 10
E-mail
illuminare@arts.kuleuven.be
Facebook
www.facebook.com/illuminare.kuleuven/?fref=ts
Type
Onderzoekscentrum
Website
www.illuminare.be
1/4
onderzoekscentrum
Naam
Illuminare KU Leuven
Adres
Universiteitsbibliotheek Mgr. Ladeuzeplein 21, 3000 Leuven
Tel
016 32 47 10
E-mail
Facebook
Meer info
Bezoek de website
Terug naar boven