SELECT imr.modulerelatedno, imr.itemno1 AS item FROM item_module_related AS imr
								   	WHERE imr.partno1 = 2
									AND imr.itemno2 = 191
									AND imr.partno2 = 23
Inventaris kerk Egenhoven klaar | Nieuws | Erfgoedcel Leuven

Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Inventaris kerk Egenhoven klaar

24 februari 2022

Vorige zomer gingen vrijwilligers Luc en Patrick aan de slag in de Sint-Michiel en Renildiskerk in Egenhoven (Heverlee) om alle erfgoedobjecten in de kerk op te meten, te fotograferen en te beschrijven. Voorzitter van de kerkraad Marc Paulus zorgde voor een hartelijke ontvangst. Ook het religieus erfgoed van Radio Maria, dat de kerk als thuisbasis heeft, is geïnventariseerd met de medewerking van Frank en Michael van Radio Maria.
Na het inventariseren op het terrein, verwerkten de vrijwilligers in het najaar alle gegevens. Nu is de inventaris volledig online raadpleegbaar op Erfgoedplus.be.

Moderne kerk en erfgoedcollectie
De kerk van Egenhoven dateert uit 1967 en heeft een bijpassende, moderne collectie objecten, zoals een kruisweg in keramiek. Bijzonder aan deze kruisweg is dat ze 15 staties telt. De vijftiende, extra statie toont de verrijzenis van Jezus. Deze kruisweg is ook het favoriete voorwerp uit de collectie van vrijwilliger Luc. Naast de moderne stukken is er nog een reeks oudere voorwerpen aanwezig. Het gaat hoofdzakelijk om kandelaars en kazuifels, afkomstig uit de kapel van Egenhoven. Die kapel is intussen verdwenen.
Daarnaast bezit Radio Maria zelf diverse beelden met elk een specifieke betekenis. Misschien wel het bijzonderste beeld is dat van Onze-Lieve-Vrouw-van-Fatima, afkomstig uit de Jezuïetenkerk van Brugge.

Collectie online
De volledige collectie erfgoedobjecten van de Sint-Michiel en Renildiskerk en de religieuze collectie van Radio Maria kan je online bekijken op Erfgoedplus.

Zelf aan de slag?
Wil je zelf een zicht krijgen op de collectie die in jouw kerk, kapel of moskee wordt bewaard? Neem contact op met de Erfgoedcel. We helpen je graag om een traject op te starten en uit te voeren. 

Bij het uitleenpunt kan je handige materialen, zoals een professionele fotografieset, uitlenen.

Praktisch
Meer info over Erfgoedplus vind je hier. De online databank kan je doorzoeken op de website van Erfgoedplus.be.

Meer info over het uitleenpunt.

1/6
Locatie
Sint-Michiel en Renildiskerk, Egenhoven (Heverlee)
Meer info
Bezoek de website
Terug naar boven