Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Itinera Nova: de schepenbank online

De registers van de vrijwillige rechtspraak van de Leuvense schepenbank (1362-1795) is een van de grootste en meest belangrijke bronnen van het stadsarchief. 1128 registers, samen goed voor ongeveer 475.000 folia of 950.000 pagina's, die bijzonder veel vertellen over het dagelijks leven in Leuven en het hertogdom Brabant van 1362 tot 1795. Met het project Itinera Nova werden letterlijk nieuwe wegen verkend om deze omvangrijke papieren en handgeschreven archiefbron op een optimale manier digtaal ter beschikking te stellen en doorzoekbaar te maken. Een boeiend en ambitieus digitaliseringsproject met een bijzonder sterke vrijwilligerswerking.

Nieuwe wegen naar digitale ontsluiting
Voor de inhoudelijke ontsluiting van archiefbronnen werd een volledig nieuw digitaal concept ontwikkeld in samenwerking met het Institut für Historisch-Kulturwissenschaftlichte Informationsverarbeitung (HKI) van de universiteit Keulen. Deze onderzoeksinstelling onder leiding van prof. Dr. Manfred Thaller verwierf internationale faam inzake digitale ontsluiting van handgeschreven archiefbronnen.
De ontsluiting van de Leuvense schepenbank gebeurt op drie niveaus. De doorzoekbare en doorbladerbare digitale beelden worden in de eerste plaats via de projectwebsite online ter beschikking gesteld. Het tweede niveau zorgt voor de integrale transcripties van de Dietse (Nederlandstalige) akten. Het middeleeuws schrift wordt omgezet in machineschrift, zodat je op eender welk woord kan zoeken. Het derde ontsluitingsniveau bevat op termijn een index van plaats- en persoonsnamen, beroepsaanduidingen, gebouwen, enzoverder voor de thematische doorzoekbaarheid van de Latijnse akten. Nieuw hierbij is dat dankzij de mark-uptechniek de index meteen aan het digitale beeld wordt gekoppeld. Bij zoekopdrachten in de database kan je op die manier de handschriftversie van elk zoekresultaat meteen in de context van de volledige akte oproepen. De nadruk van de inhoudelijke ontsluiting ligt op de 15de eeuw.

Sterke vrijwilligersparticipatie
Voor deze transcipties en digitalisering krijgt het stadsarchief de hulp van ruim 40 vrijwilligers. De vrijwilligers die transcirberen, kunnen hun eigen teksten tijd-en plaatsonafhankelijk aanmaken en digitaal aanleveren.

Wil je ook meehelpen?
Neem dan contact op met het stadsarchief.
Heb je nog geen of te weinig ervaring met paleografie? Geen nood, want de ervaren vrijwilligers en een online cursus helpen je al doende bij het lezen van middeleeuws schrift.

Info
Locatie
Stadsarchief Leuven
E-mail
hadewijch.masure@leuven.be
Tel
016 27 42 23
Partners
Stadsarchief Leuven, CERA, Fonds Baillet-Latour, Vlaamse Overheid en stad Leuven
Website
https://www.itineranova.be
Terug naar boven