SELECT imr.modulerelatedno, imr.itemno1 AS item FROM item_module_related AS imr
								   	WHERE imr.partno1 = 2
									AND imr.itemno2 = 207
									AND imr.partno2 = 23
Jaartallen in de kijker | Nieuws | Erfgoedcel Leuven

Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Jaartallen in de kijker

3 september 2022

In september treden de Mannen van het Jaar traditioneel intensief naar buiten met rituelen zoals de Abrahamviering, de Kinderdag en de Jaartallenstoet. Daarom plaatsen ze tussen 3 en 18 september hun rijke geschiedenis in de kijker met een expo in het historisch stadhuis, archiefstukken in het stadsarchief en een audiowandeling rond het Jaartallenleven te downloaden via de Erfgoedapp.

Grote Markt en Stadhuis

Op de Grote Markt vind je infozuilen rond het Leuvense Jaartallenleven dat in 2011 door Unesco erkend is als immaterieel erfgoed. En ontdek je dat er ondertussen ook al Vrouwen van het Jaar bestaan.

In het historisch stadhuis stellen de Jaartallen niet alleen enkele markante collectiestukken tentoon in de schatkamer. In de trappenhal brengen een 40-tal foto's de verschillende facetten van deze rijke Leuvense traditie in beeld.  

Je kan in het stadhuis terecht op woensdag, donderdag vrijdag, zaterdag en zondag, telkens van 14 tot 17 uur, van 3 september tot 18 september.

Archiefstukken in de leeszaal van het Stadsarchief

Dat het Jaartallenleven al meer dan 100 jaar bestaat, merk je ook in het Stadsarchief dat het archief en de collectie van het Koninklijk Verbond der Jaartallen bewaart. Van talrijke oude groepsfoto’s, beeldgetuigenissen van de Jaartallenoptocht en de Meyboomplanting of tientallen menu’s die herinneren aan de vroegere feestmalen en banketten 'fripkes' in het Leuvens. Ook de vele berichten uit de regionale kranten documenteren deze bijzondere vorm van verenigingsleven in Leuven.

Op de ramen aan de binnenplaats van Tweebronnen krijg je al een eerste indruk, maar binnen in de leeszaal van het Leuvense Stadsarchief staan nog meer archiefstukken over de Jaartallen in de kijker.

De leeszaal is toegankelijk van maandag tot en met vrijdag, tekens van 9 tot 13 uur. 

Audiowandeling

Dat het Leuvense Jaartallenleven ook heel wat sporen in de stad nalaat, ondervind je in de audiowandeling over de Leuvense Jaartallen. Deze wandeling van 2,5 kilometer kan je gratis downloaden via de ErfgoedApp.
Enkele Mannen en Vrouwen van het Jaar leiden je in deze audiotour langs 10 locaties in de stad. Deze audiotour is beschikbaar in het Nederlands en het Engels


Praktisch: Jaartallen in de kijker, van 3 tot en met 18 september

  • Expo foto's en collectiestukken, Historisch stadhuis, woensdag tot en met zondag, van 14 tot 17 uur
  • Focustentoonstelling, Stadsarchief, maandag tot en met vrijdag, van 9 tot 13 uur
  • Wandeling doorlopend via de gratis Erfgoedapp te downloaden op je smartphone

1/6
Naam
Jaartallen in de kijker
Datum
3 september tot 18 september
Prijs
Gratis
Meer info
Bezoek de website
Terug naar boven