Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Calvarie met Christus, Maria en Johannes

Boven het doksaal in de Sint-Pieterskerk, de wand die het schip van de kerk scheidt van het koor waar de priester de eucharistie vierde, hangt deze beeldengroep: de gekruisigde Christus met links van hem zijn rouwende moeder Maria en rechts zijn favoriete apostel, Johannes. Vanuit het schip, waar zij zaten, keken gelovigen naar dit triomfkruis, dat hen aanzette om mee te lijden met de gestorven Jezus.

De beeldengroep van eikenhout is een meesterwerk van laatgotische kunst. Hij moet kort na 1488 zijn gemaakt: toen werd het doksaal opgericht. Auteur ervan is de grote Brusselse beeldsnijder Jan Borreman en zijn atelier. Ze maakten een kunstwerk dat dramatiek en pathos uitstraalt, in het spoor van Rogier Van der Weyden, die hiervan eerder in de 15de eeuw in de schilderkunst de pionier was. Onder meer daarom is dit een belangrijk kunstwerk en een erkend Vlaams topstuk.

De calvarie – een type kunstwerk dat de gekruisigde Christus met zijn rouwende naasten voorstelt – rust op een draagconstructie met in elk van de drie nissen een kleinere sculptuur. Van links naar rechts zijn dat Gregorius, Petrus en Hiëronymus.

Info
Locatie
Sint-Pieterskerk
E-mail
marjan.debaene@leuven.be
Tel
016 27 29 43
Erkenning
2012
Partners
M-Museum Leuven
Kunstenaar
Jan Borreman (atelier)
Thema
Religieus erfgoed
Jaar
15de eeuw
1/3
Locatie
Sint-Pieterskerk
E-mail
Tel
016 27 29 43
Erkenning
2012
Meer info
Terug naar boven