SELECT imr.modulerelatedno, imr.itemno1 AS item FROM item_module_related AS imr
								   	WHERE imr.partno1 = 2
									AND imr.itemno2 = 89
									AND imr.partno2 = 23
Kerken Wilsele en Wijgmaal op Erfgoedplus | Nieuws | Erfgoedcel Leuven

Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Kerken Wilsele en Wijgmaal op Erfgoedplus

25 februari 2019

Dankzij een samenwerking met de kerkfabrieken zijn de inventarissen van de Sint-Hadrianuskerk in Wijgmaal en de Sint-Martinuskerk in Wilsele nu online toegankelijk op Erfgoedplus. In hun mooie collecties vind je textiel, schilderijen, beelden, relieken, kelken en kandelaars.

De classicistisch getinte Sint-Martinuskerk in Wilsele dateert van 1745 en enkele kunstvoorwerpen in de kerk dateren ook van de 18de eeuw. Merkwaardig zijn drie in 2011 gerestaureerde schilderijen van Jan Jozef Horemans I en II.
De patroonheilige van de kerk, Sint-Maarten, ontbreekt niet en figureert prominent op het gelijknamige 18de eeuwse zijaltaar.

De Wijgmaalse Sint-Hadrianuskerk is van recentere datum, 1887. Ze was gefinancierd door de gekende industrieel Eduard Remy voor "zijn" arbeiders. De kerk bevat enkele markante stukken die al even opvallende verhalen vertellen. Zo is er een beeld van de H. Wivina, uit de periode dat er een bloeiende cultus bestond in Wijgmaal rond deze heilige. Het indrukwekkendste is misschien het grote Laatste Avondmaaldoek, gemaakt door Haitiaanse vrouwen in de jaren 1970. Via de familieband van een rijke erfgename kwam het terecht in de Sint-Hadrianuskerk.

Ontdek zelf deze collecties op Erfgoedplus: Sint-Martinus en Sint-Hadrianus

1/1
Terug naar boven