Sint-Jan-de-Doperkerk in 360°
De torenloze kerk van het Groot Begijnhof is een gotisch bouwwerk waaraan is gewerkt van 1305 tot 1440. Binnen lijk je dan weer te zijn beland in de barok of zelfs rococo: veel van het meubilair en de kunst is 17de-eeuws. De kerk baadt in het licht: dat heeft onder meer te maken met het reusachtige glasraam in het koor. Aan de noordkant ligt het ommuurde kerkhof van het begijnhof. De kerk wordt nog gebruikt.
Rechthoek
De voorganger van de huidige kerk was een romaanse kapel, en daar zijn nog sporen van, zoals je aan de zware steunberen en de kleine bovenvensters ziet. De plattegrond van deze kerk is geen kruis, zoals vaak, maar een rechthoek. Dat komt omdat ze geen dwarsbeuken heeft (de ‘armen van het kruis’) en omdat het koor architecturaal niet opvalt.
Vrouwen
Tijdens de restauratie rond 1980 zijn in de kerk muurschilderingen ontdekt uit de periode van de bouw, maar ook van later. Voor het eerst in Vlaanderen is toen het beschilderde pleisterwerk in ere hersteld. Niet toevallig spelen in deze begijnhofkerk vrouwen in die schilderingen een hoofdrol. Een opmerkelijk kunstwerk is boven het altaar het schilderij met de kruisiging van Christus op de berg Golgotha door de internationaal befaamde schilder Pieter-Jozef Verhaghen (1728-1811), een late Rubensiaan.
- Adres
- Schapenstraat, 3000 Leuven
- Open
- Van 1 april tot 30 september: di-zo: 13.30 tot 16.30 uur
- Adres
- Schapenstraat, 3000 Leuven
- Open
- Van 1 april tot 30 september: di-zo: 13.30 tot 16.30 uur
Leuvens erfgoed, doe mee
-
Activiteiten
Bekijk wat er al op het erfgoedprogramma staat. Of laat weten welke erfgoedactiviteit jij organiseert.
-
Organisaties
Zin om je aan te sluiten bij een van de erfgoedorganisaties als vrijwilliger of als fan? Ontdek waar jouw interesse zit.
-
Zelf een idee
Een idee om rond erfgoed te werken? Laat het horen en wie weet kunnen we samenwerken.