Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Sint-Jan-de-Doperkerk in 360°

De torenloze kerk van het Groot Begijnhof is een gotisch bouwwerk waaraan is gewerkt van 1305 tot 1440. Binnen lijk je dan weer te zijn beland in de barok of zelfs rococo: veel van het meubilair en de kunst is 17de-eeuws. De kerk baadt in het licht: dat heeft onder meer te maken met het reusachtige glasraam in het koor. Aan de noordkant ligt het ommuurde kerkhof van het begijnhof. De kerk wordt nog gebruikt.

Bekijk deze kerk in 360°
Rechthoek

De voorganger van de huidige kerk was een romaanse kapel, en daar zijn nog sporen van, zoals je aan de zware steunberen en de kleine bovenvensters ziet. De plattegrond van deze kerk is geen kruis, zoals vaak, maar een rechthoek. Dat komt omdat ze geen dwarsbeuken heeft (de ‘armen van het kruis’) en omdat het koor architecturaal niet opvalt.

Vrouwen
Tijdens de restauratie rond 1980 zijn in de kerk muurschilderingen ontdekt uit de periode van de bouw, maar ook van later. Voor het eerst in Vlaanderen is toen het beschilderde pleisterwerk in ere hersteld. Niet toevallig spelen in deze begijnhofkerk vrouwen in die schilderingen een hoofdrol. Een opmerkelijk kunstwerk is boven het altaar het schilderij met de kruisiging van Christus op de berg Golgotha door de internationaal befaamde schilder Pieter-Jozef Verhaghen (1728-1811), een late Rubensiaan.

Info
Adres
Schapenstraat, 3000 Leuven
Open
Van 1 april tot 30 september: di-zo: 13.30 tot 16.30 uur
Website
www.visitleuven.be/nl/sint-jan-de-doperkerk
1/1
Adres
Schapenstraat, 3000 Leuven
Open
Van 1 april tot 30 september: di-zo: 13.30 tot 16.30 uur
Meer info
Bezoek de website
Terug naar boven