Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Kesselberg

Boven Kesseldal en Wilsele torent de 75 meter hoge Kesselberg met zijn steile flanken. De afgevlakte ‘berg’ is 300 meter lang. Je vindt er het beschermde natuurgebied Kesselberg en de heuvel is ook een belangrijke archeologische site, met getuigen uit de ijzertijd en de middeleeuwen.

IJzertijd
De bevestiging dat de Kesselberg een meer dan tweeduizend jaar oude versterking uit de ijzertijd is (800-52 v.Chr.), dateert pas van 2013, toen er een archeologisch onderzoek werd uitgevoerd. De sporen van een wal en een nederzetting uit die tijd zijn nog zichtbaar in het landschap. In heel Vlaanderen zijn er voorlopig maar vijf vergelijkbare plekken. Binnen de omwalling troffen de archeologen sporen aan van aardewerk en huttenleem. Van twee grote potten, wellicht voorraadpotten of containers voor vloeistof, werden de scherven opnieuw in elkaar gezet.

Middeleeuws
Op de Kesselberg lag in de middeleeuwen een versterking, het Kesselstein. Ook die kon het onderzoek exact lokaliseren. De archeologen brachten een buitenmuur, een vierkant gebouw en een ronde toren in kaart. Vermoedelijk werd het Kesselstein kort na 1000 gebouwd als voor- of uitkijkpost. Bronnen uit de 16de eeuw hebben het over een sterk vervallen vesting in ijzerzandsteen.

Natuur
Het beschermde natuurgebied Kesselberg, eigendom van de stad Leuven, is zowat 12 hectare groot en ligt in het westelijke uiteinde van de heuvel, waar je een panoramisch uitzicht hebt over de wijde omgeving. Het gebied is rijk aan vegetatietypes, met als blikvangers de struikheidevegetaties en de gevarieerde bossen op de flanken. Het huidige beheer streeft naar het herstel en behoud van de natuurlijke vegetatie. Dat gebeurt deels door er schapen gericht te laten grazen.

Info
Adres
Kesselberg, 3010 Leuven
Website
www.erfgoedplus.be/nieuwsbericht/kesselberg-geeft-geheimen-prijs
1/6
Adres
Kesselberg, 3010 Leuven
Meer info
Bezoek de website
Terug naar boven